Дата публікації:

Дослідження проблем дитинства в Україні за умов військової агресії

Інститут дослідження екстремізму провів ґрунтовне дослідження “Діти війни: дослідження проблем дитинства в Україні за умов військової агресії”, у якому йдеться про війну і проблеми формування нового покоління, дітей вимушених переселенців, дітей у зоні військових дій та їх безпеку, дітей на тимчасово окупованій території. Директор Інституту, Олег Зарубинський, представив дані про стан внутрішньо переміщених дітей та дітей, які знаходяться на непідконтрольній частині України.

Війна ніколи не зважала на чинник гуманізму. Тому завжди лишає по собі велику кількість жертв не лише серед комбатантів, але й серед мирного населення. У тому числі й серед дітей. За даними ВООЗ, станом на 1 травня 2015 року від війни на Донбасі загинуло 68 дітей. З них, принаймні, четверо – за час дії останнього перемир’я. 176 дітей отримали поранення. Крім того, результатом війни на Донбасі стали жертви серед дітей інших країн. На Боїнгу-777, збитому комбатантами сепаратистів 17 липня 2014 року, серед 298 загиблих були і 80 дітей різного віку,” – зазначається в дослідженні.

Станом на 3 червня 2015 року, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, зареєстровано 873 тис. 816 внутрішньо переміщених осіб, з них – 150 тис. 481 дитина (17,2%). Крім того відомо, що 5 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не змогли виїхати на мирну територію України з окупованої частини Донецької та Луганської областей.

Скільки ж дітей стало сиротами за цей час повної інформації немає. За даними Міністерства соціальної політики України, станом на 31 березня 1086 дітей втратили батьків унаслідок їх загибелі як учасників АТО або в результаті поранення, отриманого в зоні АТО. Проте, неможливо дізнатися точної кількості кількость дітей, чиї батьки загинули або не піклуються про них на непідконтрольній території Донбасу. 3 Криму жодної інформації також не надходить.

З текстом дослідження можна ознайомитися тут.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору