Дата публікації:

Громади на сході України покращать соціальні послуги для сімей з дітьми

Громади  Донецької та Луганської областей заявили про готовність працювати над змінами у соціальній сфері для дітей та їх сімей. Цього тижня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Голови десяти громад та Українська мережа за права дитини підписали меморандуми про співпрацю в рамках проєкту “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді”, мета якого – організувати ефективну систему соціальних послуг у громадах на сході України.

Разом з громадами впроваджувати проєкт у громадах будуть Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Українська мережа за права дитини і п’ять потужних неурядових організацій, членів Мережі. Кошти на реалізацію проєкту на сході України виділив Німецький уряд через Німецький банк розвитку (KfW).

Завдяки участі у проєкті,  громади зможуть визначити потрібні мешканцям соціальні послуги, підготувати фахівців в сфері соціальної роботи, спеціалістів з планування і бюджетування соціальних послуг, запровадити нові та  розвинути вже існуючі послуги, а також налагодити взаємодію між відомствами, які відповідають за добробут дітей. Окрім того, ЮНІСЕФ створить у кожній з цільових громад соціальний центр, послуги в якому будуть розроблені під потреби мешканців саме цієї громади.

В рамках меморандумів, громади, зі свого боку, зобов’язуються всіляко сприяти ефективній реалізації цих планів та  забезпечувати життєздатність новостворених центрів надання соціальних послуг за рахунок фінансування з місцевих бюджетів після завершення проєкту.

Протягом дії проєкту соціальні послуги нового зразка отримають близько 100 тис. мешканців громад. Йдеться про родини з дітьми та молодь, зокрема, сім’ї ВПО, малозабезпечені сім’ї та такі, що виховують дитину з інвалідністю.

Українська мережа за права дитини бере участь у проєкті в рамках виконання своєї головної місії – просуванні найкращих інтересів дитини під час формування державної політики через адвокацію, лобіювання реформ системи соціальних послуг, децентралізації, розробки системи національного моніторингу та представлення  інтересів дітей і родин в органах державної влади. Розвиток соціальних послуг в громадах для Мережі та її членів є ключовою стратегічною ціллю, важливою в рамках розбудови системи  захисту прав дітей.

Проект впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Німецького Уряду та Німецького банку розвитку (KfW).

Над реалізацією проєкту працюють ГС «Українська мережа за права дитина», БО “СОС Дитяче містечко”, МБО “Партнерство “Кожній дитині”, ГО “Соціальна синергія”, БО “Надія і житло для дітей” і ГО “Маріупольська спілка молоді”.

У проєкті беруть участь 12 громад Донецької (Бахмутська ОТГ, Соледарська ОТГ, Сіверська ОТГ, м. Дружківка, Миколаївська ОТГ, Лівобережний р-н м. Маріуполь, перспективна Сартанська ОТГ) та Луганської (Біловодська ОТГ, Новопсковська ОТГ, Чмирівська ОТГ, Троїцька ОТГ, Білокуракинська ОТГ) областей.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору