Дата публікації:

Результати моніторингового візиту до Львівщини

Упродовж двох днів, дев’ятого та десятого січня, експерти «Української мережі за права дитини» спільно із представниками офісу Омбудсмена та Міністерства соціальної політики України працювали на Львівщині. З моніторинговими візитами навідались до притулку для дітей у Львові, дитячого будинку «Рідний дім» в місті Самбір, львівських дитячої клінічної лікарні та будинку дитини, а також перевірили діяльність обласної та місцевих служб у справах дітей і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У межах моніторингового візиту 10 січня було проведено фокус-групу з прийомними батьками, вихователями дитячих будинків сімейного типу та опікунами. Досліджували питання дотримання прав дитини по області.

Зрештою, фахівцями відзначено, що в регіоні зуміли зберегти професійні кадри. У відповідних закладах є гарна матеріальна база, облік дітей здійснюється належним чином.

У центрах соціальної підтримки дітей та сімей готові до реформ, зокрема мають плани щодо деінституціалізації.

Втім, дуже гостро відчувається проблема фінансування. Як наслідок – катастрофічно не вистачає ресурсів для роботи служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах. Мізерність коштів  не дозволяє соціальним працівникам здійснити відрядження навіть у найменш віддалене від районного центру село.

Даються взнаки й кадрові проблеми:  фахівці соціальної роботи в адміністративних та територіальних одиницях подекуди просто відсутні. Експерти кажуть, що дана проблема стосується не лише Львівської області. Це – системний недолік по всій країні.

Крім цього, у межах реформи децентралізації влади залишаються проблеми з передачею функцій від служб у справах дітей райдержадміністрацій до відповідних служб у справах дітей у разі створення об’єднаних територіальних громад. Експерти переконані, що на рівні законодавства механізм передачі функцій прописано вкрай неякісно й він фактично не виконується. Отже, Міністерство соціальної політики має звернути на це увагу.

«Ми повинні розуміти, що, відповідно до реформи децентралізації влади в Україні, з 2020 року адміністративні територіальні одиниці в повному обсязі мають взяти на себе функцію органів опіки та піклування. Сьогодні вони до цього фактично не готові. І це ставить під загрозу не лише реформу деінституціалізації, а впливає безпосередньо на життя, здоров’я та рівень соціального захисту дітей в регіонах України», – зазначила виконавча директорка «Української мережі за права дитини» Світлана Клочко.

Нагадаємо, що моніторингові візити до регіонів України відбуваються у рамках спільного проєкту УМПД та ЮНІСЕФ «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей».

Попереду ще три області: Одеська, Харківська та Донецька. Кінцева мета – підготувати альтернативний державному звіт про дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору