Дата публікації:

У Києві пройшов дводенний тренінг «Проведення моніторингу дотримання прав дитини в регіонах»

У тренінгу взяли участь представники чотирнадцяти неурядових організацій  та шість регіональних представників офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Присутніх ознайомили з міжнародним законодавством, яке визначає основні принципи дотримання прав дитини. Ознайомили з національним законодавством. Розглянули конкретні випадки порушень прав дитини та виокремили напрямки діяльності моніторів в процесі регіонального проведення моніторингу», – зазначила виконавча директорка «Української мережі за права дитини» Світлана Клочко.

Тренінг був проведений за участю представника омбудсмена з дотримання прав дитини та сім’ї Аксани Філіпішиної і начальника відділу моніторингу прав дитини  та сім’ї Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олени Чорної.

Після отримання теоретичних знань, учасники тренінгу склали контрольні тести. За їх результатами відберуть найкращих.

«В рамках цього тренінгу учасникам будуть дані сертифікати про проходження курсу. І ми їх будемо залучати до моніторингу», – зазначила представник омбудсмена з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина.

Моніторингові візити будуть здійснюватись відповідно до чотиристороннього меморандуму, який підписаний між «Українською мережею за права дитини», представництвом  ЮНІСЕФ в Україні, офісом уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Міністерством соціальної політики України.

Групи моніторів складатимуться із п’яти людей. Це представники омбудсмена та нашої Мережі. Вони навідуватимуться до інтернатних закладів, притулків, центрів реабілітації, які викликають найбільше підозр. Спілкуватимуться не лише з керівниками, а й безпосередньо з дітьми.  Також проводитимуть фокус-групи з людьми, які вже вийшли з інтернату.

«Таким чином ми зможемо дізнатись, що вони переживали, коли дорослішали.  Скільки закладів змінили, які були умови проживання та перебування», – пояснила виконавча директорка «Української мережі за права дитини» Світлана Клочко.

Перші моніторингові візити вже заплановані на грудень цього року у Київській та Одеській областях.  У січні 2019 року перевірятимемо Харківську, Донецьку та Львівську область.  Кінцевий крок «Української мережі за права дитини» в рамках спільного проєкту з ЮНІСЕФ – підготувати альтернативний державному звіт про дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору