Дата публікації:

Захист прав дітей через призму військового конфлікту на Донбасі

Сьогодні день захисту дітей сприймається не так як зазвичай. Захист дітей в Україні набув принципово нового змісту. На жаль, на долю наших дітей припали нелегкі часи – страшні часи війни, яка несе горе, розбиває сім’ї, руйнує долі, ламає життя. Як би там не було, а діти зазнають найбільше травм від війни. Сотні тисяч дітей були вимушені покинути свої рідні міста, домівки, тисячі з них осиротіли, стали свідками жорстокості та смертей, змушені жити в жахливих умовах, без елементарних життєвих потреб.

Звичайно ж, у першу чергу постраждали діти Донбасу. До початку воєнних дій на території Донецької та Луганської області проживало майже один мільйон дітей до 18 років. Зараз в зоні АТО залишається майже 500 тисяч дітей, з них 14 тисяч дітей з інвалідністю, понад 7 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Лише 15% відсотків дітей з Донбасу зареєстровано в статусі переселенців за даними Мінсоцполітики та ООН. І в той же час, минулого року в Донецькій області народилося понад 30 тисяч дітей. Більшість з них не отримали офіційних українських свідоцтв про народження, оскільки народилися на територіях, непідконтрольних Україні і, як наслідок, не можуть отримати соціальні виплати передбачені державою.

Відомо, що на території, непідконтрольній українській владі, продовжують діяти інтернати. Не зважаючи на те, що всіх дітей, позбавлених батьківського піклування евакуювали на підконтрольні Україні території, ці інтернати зараз заповнюються новими дітьми-сиротами, чиї батьки загинули, або відмовилися від них через нездатність прогодувати. Переважну більшість евакуйованих дітей поселяють в інтернати, хоча лише 15% з них мають статус сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування.

А скільки дітей, чиї батьки не повернулись із зони АТО? І скільки дітей з жахом чекають, що завтра батько туди поїде? Скільки дітей щодня чекають загрози? Скільки дітей стали учасниками бойових дій? Без винятків усі 8 мільйонів українських дітей постраждали від війни, і на кожному з них війна по-своєму позначиться впродовж життя.

Зараз перед нами ризики збільшення дитячої бездоглядності і безпритульності, збільшення дітей та сімей у складних життєвих обставинах, які потребують допомоги як психологічної, так і фінансової.

Інтереси дітей продовжують нехтуватися державою, базові права дітей грубо порушуються, а інститут сім’ї є чи не найменш захищеним в Україні.

Завдяки волонтерським, благодійним та громадським організаціям вирішуються численні проблеми дітей, як і в зоні АТО, і переміщених, і тих, що втратили батьків. Українська Мережа за Права Дитини саме тому і була створена, щоб об’єднати наші зусилля заради дітей та збільшити вплив НУО на вирішення нагальних питань.

За статистикою та аналітичнми даними Гуманітарного штабу “Допоможемо”

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору