Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – БФ “Голоси дітей”: історія успіху

“Я – Наталія Церклевич, програмна директорка благодійного фонду “Голоси дітей”. Сьогодні я хочу поговорити з вами про те, яким був шлях нашої організації протягом останнього року, який змусив нас трансформуватися, вирости та акумулювати ресурси, щоб допомагати всім, хто цього потребує. Рік, який змінив наше життя та й продовжує змінювати”, – такими словами розпочинає нашу розмову Наталія Церклевич.

Поява фонду “Голоси дітей” із безліччю ініціатив і великою командою була незапланованою, але повністю логічною, якщо подивитися на історії його співзасновників. Від самого початку збройної агресії росії проти України у 2015 році Олена Розвадовська проводила багато часу на Донбасі, надаючи гуманітарну допомогу місцевим жителям, переконуючи їх евакуюватися й шукаючи можливості для реабілітації постраждалих дітей. Олена працювала з людьми напряму, витрачаючи свої запаси та організовуючи збори для допомоги дітям. Згодом до неї почали звертатися міжнародні ініціативи, яким була потрібна допомога у написанні звітів із місця подій та  консультуванні щодо потреб, на які варто спрямувати благодійні кошти.

Під час перебування на сході країни Олена Розвадовська познайомилася з журналістом, документалістом Азадом Сафаровим, який їздив українським Сходом для створення фільму про війну. Та зустріч і спільні погляди щодо допомоги дітям обʼєднала їх у роботі над стрічкою “Будинок зі скалок” про дітей зі зруйнованого притулку, чиї долі змінилися за одну мить. Азад і Олена хотіли не просто зробити розголос теми війни в Україні та за кордоном, а й зібрати цільову допомогу для цих дітей. Тому створення фонду у 2019 році стало відповіддю на нагальну потребу. Так почалася історія фонду “Голоси дітей”.

Відтоді організація фокусувалася на наданні психологічної підтримки дітям, які постраждали від бойових дій і пережили травматичні події на сході України. Але з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну команді довелося дуже швидко масштабувати роботу, щоб бути спроможними працювати для дітей не лише на сході, а й на всій території країни. Роботу команди “Голосів дітей” у перші три місяці цієї війни можна описати як екстренне реагування, адже основним завданням було оперативне кризове консультування сімей із дітьми, які потребували цього найбільш, а також надання гуманітарної допомоги та евакуація родин зі сходу, де були найзапекліші бої.

Наразі робота фонду розширилася та стала системнішою. Адже подолання наслідків війни – це довгий шлях. Саме тому команда “Голосів дітей” зосереджена на створенні постійних програм допомоги, які охоплюють різні потреби й формати. Наприклад, завдяки благодійним внескам для підопічних дітей команда “Голоси дітей” проводить заняття з арттерапії, надає індивідуальну психологічну допомогу, допомагає з лікуванням, яке необхідне внаслідок ПТСР, вирішує проблеми житла, навчання та інше.

Також успішним результатом роботи команди “Голоси дітей” є стрічка “Будинок зі скалок”, яка на 95-й церемонії вручення премії “Оскар” буде боротися за статуетку в Лос-Анджелесі у номінації “Найкращий документальний короткометражний фільм”. До речі, “Будинок зі скалок” – другий фільм в історії української незалежності номінований на “Оскар”. Це делікатний фільм-спостереження, що викликає співчуття та повагу. Це стрічка про дітей зі сходу України, які опинилися між двома війнами – у своїй країні через вторгнення росії та у своїх сім’ях через байдужість батьків. 

Фільм розповідає про життя у Лисичанському центрі психосоціальної реабілітації, де група соціальних працівників намагається створити безпечний простір для проживання дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та її сім’ї. “Будинок зі скалок” – результат спільного виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії. Прем’єра відбулася на фестивалі “Санденс” 2022 року. Це вже друга картина режисера Сімона Леренґа Вільмонта, яку було знято в Україні. Раніше він розповів світу про Україну у фільмі “Віддалений гавкіт собак”. Партнером зі створення обох стрічок став благодійний фонд “Голоси дітей”.

На заключення нашої розмови Наталія Церклевич розповіла про ще один не менш емоційний захід, який нещодавно проведено, це виставка-презентація унікальної книги “Війна голосами дітей” та виставка ілюстрацій, створених відомими українськими та іноземними митцями до дитячих цитат.

Книга включає близько 100 емоційних цитат дітей, проілюстрованих українськими та зарубіжними художниками. Серед них ілюстратори Микита Тітов, Сергій Майдуков, Олександр Грехов, Ірина Вале, співачка Джамала та її син Рахман, співак Святослав Вакарчук, шеф-кухар Євген Клопотенко.

“Цією книгою ми хочемо продемонструвати Україні та світові креативність і стійкість українських дітей. Аби їхні голоси зазвучали на весь світ і привернули увагу до проблеми дитинства під час війни. Також під час виставки був представлений щорічний моніторинговий звіт щодо російських військових злочинів проти дітей на тимчасово окупованих територіях та районах активних бойових дій, підготовлений благодійним фондом “Голоси дітей” спільно з Харківським інститутом соціальних досліджень протягом 2022 року”, – саме так емоційно ділиться про захід Наталія Церклевич, програмна директорка благодійної організації “Голоси дітей”. “Голоси дітей” стали силою, якою рухає ідея, що дітям війни потрібно мати дитинство – безпечне, безтурботне і щасливе.


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

БФ “Голоси дітей”: історія успіху

Історію розказала Наталія Церклевич 

Історію записала та переповіла Олена Лещенко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору