Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – БФ “Маніфест Миру”: історія успіху

“Війна – причина нашого існування”, – саме такими словами розпочинає нашу розмову Інна Білоус, директорка благодійного фонду “Маніфест Миру”. Благодійний фонд був заснований у 2014 році. Починаючи з анексії росією Криму та вторгнення на суверенну територію України в Луганській і Донецькій областях, створення благодійного фонду було реакцією на прагнення російської держави до контролю, насильства та винищення України. Саме тоді засновники визначили для себе, що мають працювати над мінімізацією страждань, завданих українцям росією. І саме ця мета об’єднала чотирьох людей, які розпочали свою роботу в Одеській області та на Півдні України.

“Ранок 24 лютого 2022 року змінив у нашому житті все, як і змінив життя кожного українця”. Інні, мамі трьох маленьких дітей, із російським військовим вторгненням в Україну довелося прийняти важке рішення – покинути Україну в перші дні війни. “Ми виїхали з Одеси в перший день вибухів. Наш план був поїхати до Словаччини, але, коли ми приїхали у Констанцу, до румунського чорноморського порту, зрозуміли, що повинні залишитися тут, адже Констанца найближчий до Одеси порт. Водночас у думках вже почали виношуватися ідеї, обдумуватися шляхи нашої участі та допомоги”, – розповідає Інна Білоус.

Тому вже за тиждень вона разом із друзями почала збирати гуманітарні товари та відправляти їх наземним транспортом до Одеси. Спочатку це була хаотична робота. Але зараз – це вже повноцінний гуманітарний центр, який співпрацює з Одеським гуманітарним волонтерським центром, з місцевими неурядовими організаціями, підприємствами та Одеською міською радою у наданні допомоги.

Паралельно з евакуацією родини з першого дня війни Інна, як керівниця організації, почала отримувати запити від сімей із дітьми, які мають інвалідність та, якими опікувався Фонд від  партнерських організацій. Запити були пов’язані з пошуком та забезпеченням найнеобхіднішими ліками підопічних дітей. Адже вже на другий день повномасштабного вторгнення аптеки, аптечні склади були порожніми. Іншим нагальним питанням була евакуація родин із дітьми та всі труднощі, пов’язані з нею. Це і пошук транспорту, це і дозволи на виїзд дітей та дозволи, власне, на виїзд водіїв автобусів, і питання супроводжуючих, координаторів, і перешкоди бюрократичної системи. Також доводилося вирішувати питання логістики, автівок, пошук палива, якого неможливо було знайти, пошук складів, перевантаження допомоги тощо. 

І з усіма цими викликами справлялася та справляється неймовірна команда, яка за цей період збільшилася до 20 працівників та 20 волонтерів. Усі вони повсякденно демонструють фантастичну роботу, аби підтримати, нагодувати, одягти та прихистити тисячі українці, які спакували та доставили в найвіддаленіші сільські місцини десятки тисяч продуктових наборів, наборів із гігієнічними засобами, ліками, канцтоварами, книгами дитячими та дорослими. Тони гуманітарного вантажу, що включає дитячий та жіночий одяг, подушки та ковдри, портативні зарядки, грілки, лампи, генератори, будівельні матеріали тощо.

Команда Фонду щодня продовжує адаптуватися до ситуації та допомагати тим, хто цього потребує. У цьому їм допомагають і підтримують надійні партнери – Європейський фонд за демократію, Міжнародний фонд “Відродження”, Міжнародна благодійна організація “Lumos”, Норвезька рада у справах біженців. Партнери, з якими є розуміння, з якими працювати та волонтерити – лише задоволення. З якими співпраця показує, що весь світ згуртований воєдино та, з якими команда БФ “Маніфест Миру” хоче рухатися далі та допомагати ще більше, наближаючи таким чином з кожним днем нашу Перемогу!


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

БФ “Маніфест Миру”: історія успіху

Історію розказала  Інна Білоус

Історію записала та переповіла Олена Лещенко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору