Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – БО “Українська освітня платформа”: історія успіху

“Благодійна організація “Українська освітня платформа” заснована у 2000 році. Історія доволі велика: багато часу працювали у довоєнний час, і до кінця 2021 року були “Львівською освітньою фундацією”. Потім зробили ребрендинг і стали “Українською освітньою платформою”, після чого нам було легко швидко розповсюдити свою діяльність по всій Україні”, – почала свою розповідь директорка благодійного фонду Мар’яна Кащак.

До 24 лютого фонд працював у рамках трьох програм. Це “Громада для сім’ї”, яка спрямована на супровід сімей у складних життєвих обставинах, створення соціальних послуг на місцях і також трансформація у закладах інтернатного типу. 

“Ми є дуже унікальною організацією в Україні тому, що працюємо на межі світсько-християнських проєктів, з різними парафіями різних конфесій, впроваджуємо соціальне служіння на місцях. Це дуже місійний, класний проєкт”, – говорить пані Мар’яна.

Третій проєкт – “Будуймо Україну разом”  – волонтерська ініціатива, коли молодь їздила по Україні і відбудовували будинки, робили ремонти для сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Після повномасштабного вторгнення організація кардинально поміняла свою діяльність – допомагали з першим поселенням, допомагали у медицині, надавали гуманітарну допомогу людям, які евакуйовувалися на захід країни. Фонд впроваджує проєкти з соціального, психологічного супроводу зі створення мобільних бригад. Фонд створив шелтери за принципом “Домівки” та співпрацює з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) по створенню точок “Спільно”. Також при парафіях відкрили центри для людей із постраждалих громад. Організацією було відкрито 6 опорних центрів, у планах ще 12 для підтримки громадських організацій. Це проведення навчання спільно з партнерами, впровадження вибудованих ними технологій, які будуть актуальні для певного регіону.  Фонд також допомагає з евакуацією. 

“Був у нас один стресовий момент, коли ми допомагали пастору з міста Маріуполь евакуювати дітей та сім’ї з дітьми. Це був його героїзм, ми просто підтримували його, але в той момент, коли вивозили дітей і сім’ї з Маріуполя – це було щось геніальне…!!!», – продовжує історію Мар’яна Кащак. 

У перші два дні війни члени Фонду обдзвонили всіх партнерів, які знаходилися на території, де загрожувала окупація для допомоги при евакуації та у забезпеченні їх проживання  і всього необхідного.

“Для мене знаковим було те, що після евакуації через певний час партнери, колеги  приїздили до нас на навчання і показували ті смс-повідомлення, що ми направляли у перші дні. Дякували нам, що ми одні з перших турбувалися про їхню безпеку. Люди навіть зберегли це повідомленя”, – емоційно розповідає Мар’яна.

“У місті Мелітополі працював греко-католицький священик, якому ми також пропонували виїзджати, але він категорично заперечував, обґрунтовуючи це тим, що не залишить дітей та сім’ї, з якими він працював. Для підтримки ми, якимось чином, відпрвляли гроші йому на банківську карту. Це так було зворушливо, коли він надсилав нам фото, де він засівав поля, щоб зібрати врожай, купив дві свині, щоб натушкувати та консервувати м’ясо, щоб люди мали, що їсти… Слухаючи та переживаючи всі історії з різних міст, де є наші опорні точки, я просто захоплююся героїзмом та великим щирим серцем людей!!!!”, – говорить директорка благодійного фонду Мар’яна Кащак.


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

БО “Українська освітня платформа”: історія успіху

Історію розказала Мар’яна Кащак

Історію записала та переповіла Марина Велітченко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору