Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – ГО “Центр гідності дитини Українського католицького університету”: історія успіху

“Центр гідності дитини Українського католицького університету” – це експертний, освітній та науковий центр. Ми є відкритою академічною спільнотою, яка живе східнохристиянською традицією і виховує провідників суспільства, професіоналів для служіння в Україні та за її межами. І нашою місією є створення у церкві та суспільстві культури, де гідність дитини буде безумовною цінністю, сприяти формуванню безпечного середовища для запобігання сексуальному насильству. Також наш “Центр гідності дитини” розвивається у декількох напрямках і задля цього ми використовуємо наукову спільноту нашого Університету, особливо у наукових дослідженнях. Про напрямки нашої роботи та проєкти я розповім більш детально згодом”, – саме так презентує громадську організацію керівниця Центру гідності дитини Українського католицького університету Христина Шабат. 

Майже всі напрямки роботи та проєкти Центру гідності дитини пов’язані з соціальним явищем, яке було і є глобальною проблемою людства – це насильство. Адже проблематика насильства вкрай важлива для сьогоднішньої доби тому, що ескалація насильства останнім часом набуває нових форм і методів. Особливо зараз, під час війни, коли Україна зіштовхнулась зі спалахом одного із найжахливіших злочинів проти людяності, злочинів, які стають зброєю проти українців, способом геноциду, методом приниження гідності. 

“Одним з напрямків діяльності Центру гідності дитини є напрацювання безпекових політик та супровід організацій у напрацюванні безпекових політик. “Якщо ми говоримо про безпеку дитини, то маємо на увазі, що кожна дитина від народження і аж до 18 років має перебувати у безпечному середовищі. Безпечне середовище для дитини формують дорослі. І саме для дорослих, які працюють з дітьми було розроблено унікальний курс превенцію сексуального насильства для дорослих, які працюють з дітьми та методичні матеріали щодо переконань з безпеки для дітей й безпекових уроків. Розробили мапу відповідальних осіб, де вказані контакти, до кого та куди можна звернутися, якщо чиниться насильство. Так само Центр гідності дитини розробляє безпекові політики, які стосуються не лише організацій, які працюють з дітьми. Вони також є важливими у роботі спільнот та організацій, що мають справу з дорослими із вразливістю. Мова йде про вразливість, яка не дозволяє дорослій людині самостійно вповні подбати про власну безпеку. Вона може бути спричинена, наприклад, обмеженими можливостями особи. Та, якщо говорити мовою цифр, то було розроблено 10 політик для організацій”, – продовжує свою розповідь Христина Шабат.

Наступний проєкт, про який є необхідність розповісти – це проєкт, який впроваджувався протягом семи місяців на замовлення Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за підтримки Світового Банку та Посольства Швейцарії в Україні, у рамках якого було розроблено онлайн-курс для сімейних лікарів, що відповідає потребам у підготовці до нових викликів – “Моніторинг та ведення випадків сексуального насильства у різних вікових групах у практиці лікарів первинної ланки”. Адже наразі медична і психологічна спільноти України докладають максимальних зусиль, щоб надати необхідну якісну допомогу постраждалим під час війни. Сімейний лікар – один з тих, хто і в тилу, і в зоні бойових дій є інколи єдиним медиком, який дізнається про постраждалу особу. Доступ до сімейного лікаря простіший, йому пацієнти більше довіряють. Тому саме сімейні лікарі мають навчитись виявляти скоєне насильство, розуміти стан пацієнта, володіти методами допомоги. Близько однієї тисячі сімейних лікарів вже пройшли відповідне навчання на платформі Академії Національної служби здоров’я України.

Також цікавим є проєкт “Церква дружня до дитини”, у якому церква розглядається не тільки, як навчальний майданчик, а й та, яка бачить потреби дитини, мами, сім’ї. Проєкт складається з двох частин: перша частина – наукова, друга частина проєкту – освітня. Друга передбачає пошук спільно з експертами відповідей на питання: “Яке місце дитини в церкві?”, “Чи можна приходити на літургію з іграшками?”, “Чи потрібно створювати комфорт для батьків з дітьми до 5 років?”, “Чи має бути дітям цікаво у храмі?”.

У своїй роботі Центр гідності дитини надає й освітні послуги. Наприклад, Центр нещодавно навчав спеціалістів, що супроводжують та підтримують внутрішньо переселених осіб. Тобто  спеціалістів, які надають послуги помешкання у колективному місці проживання, надають різні види гуманітарної допомоги, а також здійснюють консультування – це  психологи, юристи, соціальні працівники, освітяни. Загалом навчання пройшли півтори тисячі осіб із духовенства, більше тисячі лікарів та освітян.

На сьогоднішній день науковці Центру гідності дитини вивчають вплив війни на відчуття безпеки та процеси у мозку. Як допомогти людям сформувати резистентність? Спілкування в асертивний спосіб. Здорова реакція на чужу травму. Безпечне перепроживання колективної травми спільнотою на прикладі війни в Україні, та напрацьовують відповідні техніки відновлення ресурсу й абстрагування, готують рекомендації, які так необхідні.

Саме “невидимим фронтом” оцінює роботу організації Христина Шабат та вбачає в ній свій внесок у наближенні Перемоги!


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

ГО “Центр гідності дитини Українського католицького університету”: історія успіху

Історію розказала Христина Шабат

Історію записала та переповіла Олена Лещенко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору