Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – ГО “Відповідальні громадяни”: історія успіху

“У 2014 році на початку війни ми, як волонтерська спільнота почали допомагати цивільним мешканцям у місті Донецьку. З того часу ми не зупиняли свою діяльність. Ми пройшли від волонтерської ініціативи до діючої вже дев’ять років громадської організації “Відповідальні громадяни”, – починає свою розповідь голова  правління організації Ольга Коссе.

“З початку війни у 2014 році близько пів мільйона особам було надано гуманітарну допомогу, психосоціальну підтримку, було реалізовано програми розвитку для молоді та дітей. Кожен учасник та учасниця волонтерської спільноти, які почали працювати, щоб допомагати людям, змінили свою кар’єру, своє життя для того, щоб допомагати постраждалим від війни. Уся команда ГО “Відповідальні громадяни” є внутрішньо переміщеними особами… і не один раз. Тому ми розуміємо, з якими проблемами стикаються люди, які переживають воєнні дії, переїжджають, втрачають житло, роботу і починають все з початку. Це такий орієнтований підхід організації – допомога своїм, “таким як ми””.

“Хотілося б поділитися успішною історією, яка сталася нещодавно, – говорить пані Ольга. Співпрацюючи з партнером “Корпус Милосердя ”, ми підтримували потребуючих грошовою допомогою. Саме ця допомога була вирішальною для мешканців міста Бахмута, які хотіли евакуюватися, але для реалізації не було коштів… Вони виїхали та змогли орендувати житло.  Так, це дуже важка робота, але ось, коли розумієш, що людині потрібна була досить невелика фінансова підтримка, щоб вони змогли організувати своє життя заново на новому місці, не боятися, не триматися за свої домівки,  допомога стає набагато ціннішою!”

З 2014 року організація надавала гуманітарну допомогу на підконтрольних і непідконтрольних Україні територіях і займалася відновленням та розвитком, але з 24 лютого 2022 року знову повернулася до гуманітарної підтримки населення. Кількість проєктів, що були реалізовані організацією, дає можливість залучати до співпраці велику кількість людей. Якщо раніше команда складалася з 10 осіб та декількох волонтерів, то на сьогодні в організації більше, ніж 100 співробітників, які офіційно отримують гідну заробітну плату. Усі співробітники є переселенцями з міст Бахмута, Костянтинівки та Краматорська, з громад Запорізької області та інших населених пунктів.

“Це також є важливим результатом, успішною історією організації, – вважає пані Ольга. Можемо говорити про такі дві точки успіху організації – допомога потребуючим із подальшим влаштуванням нормального життя на більш безпечних територіях та працевлаштування людей, які постраждали від бойових дій зараз. ГО “Відповідальні громадяни” намагається підтримувати у людях самостійність та спроможність, щоб вони не були залежні від гуманітарної підтримки, щоб гуманітарна допомога не стала для них єдиним джерелом, на яке вони можуть розраховувати зараз”. 


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

ГО “Відповідальні громадяни”: історія успіху

Історію розказала Ольга Коссе

Історію записала та переповіла Марина Велітченко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору