Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – МБО “Lumos”: історія успіху

“Мене звати Наталія Шигонська. Я представляю Міжнародну благодійну організацію “Lumos”. Одразу хочу висловити слова вдячності громадській спілці “Українська мережа за права дитини” за можливість приєднатися до комунікаційної кампанії. Адже це, дійсно, важлива річ, яка дозволить розказати та показати, яким чином працюють громадські організації, що є членами Мережі. Оскільки ми намагаємося в умовах, у яких перебуває наша країна та наші діти, допомагати і підтримувати дітей і сім’ї, аби покращити їх стан”,  – саме так розпочинає нашу розмову пані Наталія.

Якщо розповідати про історію цієї організації, то вона була створена у 2005 році, щоб шляхом підтримки дітей та сімей забезпечити право дитини жити і виховуватися у люблячій родині. 

Традиційно міжнародна благодійна організація “Lumos”, як і більшість громадських організацій обмежувалася наданням консультації щодо особливостей розвитку дітей, їх потреб, сімейного виховання, дисциплінування та інше. Але початок війни у нашій країні та зміна нагальних потреб сімей та дітей у цих умовах вимагали від організації швидких змін у сфері наданні підтримуючих послуг. Тому за короткий час організація переорієнтувалася та знайшла нові підходи у менеджменті. 

На цьому шляху їм допомогли зорієнтуватися партнери, з якими вже співпрацювала організація, а також нові партнери. Наприклад, благодійний фонд “Маніфест Миру”, які допомогли направити діяльність організації, аби максимально допомогти якомога більшій кількості сімей з дітьми.

Міжнародна благодійна організація “Lumos” майже одразу почала займатися наданням гуманітарної допомоги. За цей період оператори та консультанти розвезли потребуючим родинам 200 тисяч тонн продуктів, 40 тисяч тонн гігієнічних наборів. Загалом гуманітарну допомогу отримали 6 тисяч сімей та 14 тисяч дітей.

Крім надання гуманітарної допомоги команда організації бачили ще одну нагальну потребу – це психосоціальна допомога. Вони також усвідомлювали, що в країні обмежена кількість кваліфікованих та досвідчених спеціалістів, які могли надавати психосоціальну допомогу. Тому одразу почали працювати і в цьому напрямку. Ними було налагоджено співпрацю з представниками влади, як на національному, так і на регіональних рівнях, завдяки якій було розроблено та проведено низку тренінгів. Як результат було підготовлено 95 національних тренерів за програмою психосоціальної допомоги батькам та дітям в умовах війни.

На регіональних рівнях за цією програмою вже пройшли навчання 380 осіб – це фахівці із соціальної роботи, психологи, спеціалісти служб у справах дітей, центрів соціальних служб, соціальні педагоги, освітяни. Як наслідок, 11 тисяч дітей отримали кваліфіковану психологічну допомогу.

Проведено низку тренінгів, як для батьків, так і дітей. Було охоплено 1400 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 940 дітей з інвалідністю.

“Уся команда міжнародної благодійної організації “Lumos” вважає це своїм успішним досягненням, що саме ситуативні зміни призвели до змін в організації та спонукали менше говорити, а більше діяти. І ми діяли конкретно, фокусно і бачили, як наша допомога дає можливість зберегти родину та не допустити аби діти вилучалися та потрапляли в заклади”, – такими міркуваннями та словами завершує свою оповідь Наталія Шигонська.


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

МБО “Lumos”: історія успіху

Історію розказала Наталія Шигонська 

Історію записала та переповіла Олена Лещенко

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору