Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – МБО “Партнерство “Кожній дитині”: історія успіху

Директорка Міжнародної благодійної організації “Партнерство “Кожній дитині” (далі Партнерство) Василина Дибайло ділиться успішною практикою на тему захисту прав дитини в умовах війни: “Наша діяльність, усі 25 років існування організації, була сфокусована на тому, щоб забезпечити права дитини на виховання у родині”. Місія Партнерства – допомагати сім’ям, громаді і державі, – говорить пані Василина, – організація працює на недопущення розлучення дитини з сім’єю, проводить навчання з підвищення компетентностей спеціалістів, дотичних до долі дитини у громаді, щоб надати максимальний пакет послуг для збереження сім’ї”. Якщо біда все ж трапляється, то організація сприяє пошуку для дитини нової родини. До війни Партнерство фокусувалося на створенні та розвиненні патронату. Був і досить успішний проєкт спрямований на підтримку молоді. Те, що проаналізовано та напрацьовано на рівні сім’ї і громади було використано для створення відповідних нормативних актів.

У 2010 році у процесі заснування української організації (до того Партнерство працювало, як представництво Британської організації), однією з цінностей була визначена безпека. Тоді її зміст був у гарантуванні побутової безпеки дітей. Ще до війни разом із партнерами Мережі (ГС «Українська мережа за права дитини) напрацьовували серед інших документів і Акт оцінки безпеки дитини. 

З 2014 року наша організація почала працювати на допомогу сім’ям із дітьми, які стали внутрішньо переміщеними особами. Уже тоді цінність безпеки набула зовсім іншого значення. Ми перейшли в інший вимір. Це спонукало додати до навчальних програм та тренінгів більше безпекових аспектів. 

Повномасштабне вторгнення стрімко масштабувало біду. Мільйони українців змушені були тікати від війни, переміщатися, як всередині країни, так і за її межі. Це змінило діяльність Партнерства, змусило зосередитися на допомозі сім’ям альтернативного догляду (опіка, піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу і патронат). “Ще, коли у повітрі розгулялося тривожне відчуття сусідської навали ми з партнерами, які входять до консорціуму з провадження проєкту СПІЛЬНО, намагалися створити чіткі плани дій на випадок масової евакуації”, – каже пані Василина. Уже у двадцятих числах лютого 2022 року була створена Анкета для з’ясування потреб родин із дітьми. А станом на 26 лютого 2022 року були відомі потреби 1200 сімей. Тож почалася робота на їх задоволення. Згодом постало питання евакуації. Координувати ці процеси допомогла гаряча лінія для сімей, дітей та соціальних працівників, яка почала роботу вже 28 лютого 2022 року. “Ми почали працювати у Тернопільській області, бо мали уявлення про наявні там ресурси для приймання переселенців. Трохи згодом за допомогою наших партнерів з Бельгії ми відкрили хаб у місті Рогатин”,  – пригадує пані директорка. “Наполегливість членів нашої команди врятувала не одне життя. Наприклад, одна сім’я з Маріуполя вагалася з виїздом, відтерміновувала його і лише під нашим тиском покинули домівку. А через дві години після виїзду вони дізналися, що будинок був повністю зруйнований прямим влученням”.

Уже в березні 2022 року організація змогла відкрити програму фінансової допомоги сім’ям на той період, поки не було відновлене нарахування та виплата соціальних допомог. Цю діяльність складно описати, але вона дуже виснажлива, забирала багато людського ресурсу та часу. Було багато випадків втрати документів (влучення у приміщення управління соцзахисту та знищення документів вогнем, або втеча родини без документів, навіть їх копій), банківських карт, які потребували відновлення. Телефони не замовкали ані вдень, ані вночі. Працівники Партнерства обробили майже 500 запитів саме по виплатам. “Впевнені у тому, що змогли багатьом людям стати опорою у подоланні біди”,  – завершує розмову пані Василина. 

Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

МБО “Партнерство “Кожній дитині”: історія успіху

Історію розказала Василина Дибайло

Історію записала та переповіла Ірина Васильєва

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору