Дата публікації:

«28 успішних практик членів мережі по захисту прав дитини в умовах війни: 2014-2022 рр.» – МГО “Міжнародний центр розвитку і лідерства”: історія успіху

Робота Міжнародної громадської організації “Міжнародний центр розвитку і лідерства” (далі МЦРЛ) вражає глибиною та системністю. Рух до того, щоб поруч з кожною дитиною був компетентний дорослий, який може вчасно і якісно реагувати в ситуації небезпеки для дитини, який може забезпечити стабільність її благополуччя – головна ідея, над втіленням якої працюють з 2007 року. На моє питання: “Чому ця ідея, взагалі, виникла? В Україні що, немає системи підвищення компетентностей соціальних працівників?”, пані Оксана Михайловська, операційна директорка МЦРЛ, відповіла: “Система є, але справа в тому, що вона не системна…”.

Результатом навчання для МЦРЛ є не саме навчання, а ті зміни, які відбуваються у роботі спеціаліста, як змінюється якість послуг, які він надає, а відтак і рівень якості життя його клієнтів. Якість навчання забезпечується навчальними програмами, в основі яких лежать компетентності, необхідні працівнику для виконання його посадових обов’язків, турботою про учасників в процесі навчання, постренінговим супроводом учасників навчання, їх супервізіями, постійною оцінкою потреб у навчанні та розробкою нових навчальних програм, які відповідають актуальним потребам.  

За час своєї роботи організація реалізувала чимало успішних проєктів. Одним з ключових був проєкт, реалізований спільно з Міністерством охорони здоров’я у період 2018–2020 років, спрямований на те, щоб медичні працівники могли виявляти і реагувати на випадки насильства над дітьми. Коли починався проєкт, лікарі не завжди сприймали виявлення фактів насильства над дитиною, як свою компетентність і відповідальність. А вони дуже часто першими бачать та можуть виявити його ознаки.

Щоб змінити стигму команда МЦРЛ провела дві міжнародні практичні конференції: “Дитинство без насильства: роль працівників медичної сфери у системі виявлення та реагування на випадки насильства над дітьми” та “Дитинство без насильства: робота мультидисциплінарної команди”. Була розроблена навчальна програма “Роль медичного працівника у системі захисту дітей. Реагування на випадки насильства”, за якою було підготовлено 20 лікарів-тренерів, які проводили навчання медиків по всій країні.  У цей час у команди вперше виникла ідея створення онлайн-курсу на основі програми “Роль медичного працівника в системі захисту дітей. Реагування на випадки насильства”, аби зробити навчання доступним для більшої кількості медичних працівників. На сьогоднішній день його пройшло близько 3000 людей.

“Нам вдалося змінити парадигму, змінити розуміння особистої та професійної відповідальності медичних працівників у системі захисту дитини, яка зазнала насильства. Розуміння, що саме вони мусять запустити цей процес. Це найбільший переворот в свідомості лікарів”, – говорить пані Оксана. – “А ті тренери-лікарі, які проходили у нас навчання глибоко занурилися у цю тему, стали флагманами у своїх регіонах, стали людьми, які можуть на практиці показати іншим, як працює система, до них багато колег звертаються за експертизою. І це – супер результат”.

Виклики повномасштабного вторгнення поставили перед МЦРЛ завдання підтримки і розвитку професійної компетентності працівників соціальної сфери в умовах повномасштабної війни. Наразі МЦРЛ працює над глобальною проблемою професійного вигорання. Навчальна програма “Профілактика емоційного вигорання у спеціалістів допоміжних професій під час війни” допомагає будувати фахівцям власну життєстійкість, резільєнтність. Також команди і спеціалісти можуть проходити групові та індивідуальні супервізії, аби бути ще більш спроможними допомагати іншим. 

Паралельно з цим МЦРЛ продовжує працювати над онлайн-курсами, спрямованими на розвиток професійних компетентностей працівників сфери захисту дитини. Невдовзі на нас чекає поява навчальної онлайн-платформи, де кожен спеціаліст зможе пройти необхідне йому навчання. 


Матеріал підготовлено ГС «Українська мережа за права дитини»  у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу

МГО “Міжнародний центр розвитку і лідерства”: історія успіху

Історію розказала Оксана Михайловська

Історію записала та переповіла Ірина Васильєва

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору