Дата публікації:

6 організацій, куди можна передати речі для дітей

До ГС «Українська мережа за права дитини» часто звертаються з питанням куди можна передати дитячі речі та іграшки. Ми зібрали поради для цієї благодійної мети та зробили список з організацій, які приймають вживані речі у гарному стані. 

Три правила для тих, хто хоче віддати речі на благодійність 

Тисячі благодійних та громадських організацій допомагають речами переселенцям та людям, які опинились у складних життєвих обставинах. Приймають одяг і взуття для дорослих й дітей, посуд, постільну білизну, подушки та ковдри, іграшки та книги, побутову техніку та меблі. Усе це можна надсилати поштою, привести особисто у точку сортування й видачі речей (банк одягу), або залишити у спеціальних боксах у торговельних центрах чи заправках. 

Але щоб благодійна ініціатива дійсно допомогла нужденним, радимо дотримуватись тьох головних правил: 

  1. Подбайте про чистоту та охайність речей.
    Подивіться на речі, які хочете віддати іншим. В якому вони стані? Чи вони чисті, чи немає там дірок або якихось інших дефектів? Якщо тканина стерта до дірок, а взуття «просить їсти» – віддайте його на ремонт у майстерню. 

    Надсилати волонтерам потрібно тільки випрані речі у гарному стані, які ще можна носити. Це зекономить час на їх сортування та продемонструє повагу до інших людей. 
  1. Враховуйте сезонність речей. 
    осени та взимку людям потрібні теплі куртки, светри та взуття, ковдри та обігрівачі. Тому бажано враховувати сезон, коли збираєте посилку з допомогою. Адже в організацій немає складу для зберігання неактуальних речей. 
  1. Компенсуйте доставку посилки, якщо її не оплачують 
    Подбайте про оплату послуг пошти, якщо надсилаєте посилку з речами. У організації чи волонтера не може бути коштів на оплату логістичних витрат. 

Кому та як передати речі? 

  1. Цілодобові контейнери для збору одягу

У різних містах України є спеціальні контейнери, де у будь-який час можна залишити одяг, взуття, книги та інші речі. Ось деякі з них:

  • Кошик добра (Київ) – у столиці розмістили понад 150 синіх контейнерів, де можна залишити речі для вразливих родин. Також у Ворзелі Київської області організація відкрила «Банк одягу», куди можна принести одяг чи за потреби взяти його. Дізнатись про графік роботи можна за номером: +38 068 687 06 57. 
  • «Емаус — Оселя» (Львів) – у місті розташовані 24 контейнери цієї організації, де можна залишити речі для благодійності. Також волонтери можуть приїхати та забрати габаритні предмети побуту: меблі, побутову техніку, посуд. Довідки за номером: +38 096 426 47 96.
  • «Зелений промінь» (Київ) – має понад 300 контейнерів для збору одягу, що передають до інших благодійних організацій, які опікуються соціально незахищеними верствами населення.
  • «Речі, які допомагають» (Київ та Одеса) – речі з контейнерів волонетри передають на   благодійність чи переробку. 
  1. Притулок «Місто добра» (Чернівці)

Це міжнародний центр підтримки для мам та дітей, де надають тимчасовий прихисток, юридичну, психологічну та соціальну допомогу. У «Місті Добра» одночасно можуть проживати до 80 людей різного віку. 

Приймають: жіночий і дитячий одяг та взуття (зважайте на сезонність), засоби особистої гігієни, памперси, побутову хімію для прибирання та інше. Повний перелік речей можна переглянути тут.

Речі надсилати можна поштою: Чернівці, Нова пошта №1, вул. Руська, 248о, тел. +38 050 243 69 71 (Марта Левченко).  

  1. Банк одягу від благодійної організації «Червоний хрест» 

Закордонні партнери надсилають до Червоного Хреста різну гуманітарну допомогу, але й українці можуть допомагати цій організації. Речі у гарному стані приймають обласні осередки, адреси яких є на сайті організації. Дивіться також перелік офіційних сторінок Червоного Хреста в різних регіонах. 

Нагадуємо, що одяг та взуття має бути охайним та чистим. Його можуть взяти родини переселенців та ті, хто опинився у складних життєвих обставинах.

  1. Територіальні центри соціального обслуговування громадян

Речі у гарному сані можна принести  до територіальних центрів соцпослуг. Їх передають постраждалим від війни та іншим вразливим категоріям людей.

Зокрема, у Києві є 11 центрів, що працюють у будні дні з 9:00 до 17:00. 

  1. Міжнародний благодійний фонд гарних справ (Київ)

Уже вісім років фонд опікується дітьми та молоддю з інвалідністю, а також вимушеними переселенцями в Києві. Крім одягу там приймають:

– побутову техніку та електроніку в робочому стані;

– нові та у гарному стані меблі у розібраному вигляді (столи, стільчики, шафи, крісла для комп’ютера);

– посуд;

– постіль, ковдри, подушки;

– іграшки;

Щоб передати речі потрібно звернутись за номером телефону: +38 068 02 35 114. Пункт приймання та видачі знаходиться за адресою: м.Київ, вул. Саксаганського 77.

6. Соціальний хаб «Кенгуруш» 

Четвертий рік у хабі збирають речі та надсилають їх малозабезпеченим сім’ям по всій Україні. Приймають одяг, дрібну побутову техніку, будівельні матеріали – усе, що може згодитись родинам, наприклад у селі. Фінансується ініціатива завдяки двом соціальним магазинам секонд-хенду. 

«Треба зробити більш ширший доступ до повторного використання речей, бо більшість з них викидається на смітний не тому, що вони погані, а з тих причин, що люди не знають, куди їх подіти. Наприклад, матрац, який просто не підходить вам по розмірам. Куди ви його зможете швидко віддати? Звісно нам. Цей матрац ми відправимо у родину, якій він потрібен», – розповідає Ольга, представниця соціального хабу «Кенгуруш».  

Речі можна принести особисто з вівторка по неділю за двома адресами у Києві: 

  • проспект Миру 15а, контактний телефон: +380 67 458 10 03; 
  • проспект В. Лобановського 4ж,  контактний телефон: +380 95 458 10 03

Або надіслати новою поштою: 251 відділення, Київ, +380 67 458 1003 Озкан Євгенія

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору