Дата публікації:

Альтернативний звіт про дотримання Україною положень Конвенції ООН про права дитини

На приуроченій 70-тиріччю Міжнародного дня захисту дітей Парламентській онлайн-конференції були представлені два звіти про реалізацію положень Конвенції ООН про права дитини. Ці звіти були підготовлені Коаліцією «Права дитини в Україні» та Українською мережею за права дитини спільно з іншими громадськими організаціями та дітьми.

Перша доповідь включає позиції понад 30 громадських організацій, які працюють у сфері прав дитини, друга доповідь – підготовлена дітьми та узагальнює моніторинги та дискусії дітей про права дитини, проведенні протягом 2018-2019 роках і повністю базується на думці дітей.

Це вперше в Україні унікальна практика, коли діти долучились до підготовки Альтернативної доповіді і надали власний звіт щодо реалізації положень Конвенції ООН про права дитини в Україні.

Діти представили свої рекомендації та пропозиції Уряду щодо таких проблем як: дискримінація (вікова, етнічна, расова), безпека в кіберпросторі, повага до думки дітей, насильство над дітьми (психологічне, фізичне, сексуальне), приватність дитини та право на вільний простір, працевлаштування молоді, булінг у школі, право на освіту тощо.

Такий майданчик спілкування, де діти та народні депутати України, експерти, які є дитячими правозахисниками, беруть активну, а головне – рівну участь в обговоренні, сприятиме розвитку одного з ключового принципу Конвенції про права дитини, а саме – повазі до думки дитини.

Українська версія першого звіту буде доступна незабаром, а поки пропонуємо вам ознайомитись з повним звітом англійською мовою на цій сторінці.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору