Дата публікації:

Аналітична доповідь за результатами моніторингу проекту проекту «Посилення спроможності неурядових організацій для моніторингу дотримання прав дитини»

Протягом 2018–2020 років у рамках Багатостороннього Меморандуму  про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством соціальної політики України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» реалізовано 2 етапи проєкту «Посилення спроможності неурядових організацій для моніторингу дотримання прав дитини».

Для виконання проєкту розроблена методологія, відповідно до якої проведено моніторинг дотримання прав дитини в системі альтернативного догляду з урахуванням Керівних принципів ООН щодо альтернативного догляду за дітьми, Рекомендацій Комітету міністрів Rec (2005) про права дітей, які проживають в установах, та стандартів Ради Європи у сфері альтернативного догляду за дітьми.

Мета, яку ставили експерти проєкту, апробувати методику моніторингу, виявити проблеми і недоліки в питаннях захисту і дотримання прав дітей,  зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, запропонувати шляхи їх усунення та розв’язання на різних рівнях влади від місцевого до центрального.

Двома етапами моніторингу охоплено 10 областей. На І етапі – Донецьку, Київську, Львівську, Одеську, Харківську,  на ІІ етапі – Житомирську, Запорізьку, Івано-Франківську, Луганську, Хмельницьку та повторно Київську й Одеську. Рішення про повторне проведення моніторингу в двох останніх областях було прийняте у зв’язку з низкою виявлених грубих порушень прав дитини.

За результатами такої діяльності підготовлено альтернативну доповідь, яка слугуватиме підґрунтям для удосконалення процесів розроблення, реалізації та моніторингу політики щодо захисту дітей.

 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору