Дата публікації:

Батькам-вихователям, опікунам та прийомним батькам, евакуйованим за кордон, не мають припиняти виплати 

Міністерство соціальної політики опублікували роз’яснення щодо механізму виплат  соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких евакуювали за кордон. Для відновлення (перерахунку) грошової допомоги батькам-вихователям, прийомним батькам та опікунам (піклувальникам) не потрібно повертатись до України. Документи можна подати в електронному вигляді. А виплати мають  продовжувати з  наступного дня після того, як їх було припинено. 

«Наприклад, якщо з дитячого будинку сімейного типу чи прийомної сім’ї вибуває дитина після 18 років – батькам-вихователям мають зробити перерахунок виплат, а не скасувати усі. Управління соціального захисту населення (УСЗН) зобов’язано проінформувати їх не пізніше ніж за 30 днів про те, що необхідно зробити перерахунок. Потім батьки-вихователі подають заяву в електронному вигляді та надсилають паперовий оригінал в УСЗН для того, щоб спеціалісти зробили перерахунок вручну (зняли з виплати ту дитину, якій вже виплата не потрібна, лишили інших)», – зазначає Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини». (УМПД)   

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 214  «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану»: 

  • соціальні виплати продовжуються на період воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування; 
  • виплата здійснюється за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних (військових) адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад; 
  • здійснення відповідних виплат продовжується з наступного дня, коли їх було припинено.

Нагадуємо, що УМПД впроваджує проєкт ЮНІСЕФ  «Турботливі родини для 1000 дітей» у співпраці з Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України. 

Усі охочі можуть долучатись до групи проєкту у Telegram  «Тисячі ❤️ родин». Вона працює для підтримки тих, хто хоче усиновити дитину, взяти під опіку, створити патронатну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) чи іншу сімейну форму виховання (СФВ).  А також для допомоги вже наявним СФВ, батьки яких хочуть довлаштувати дитину у свою сім’ю.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору