Дата публікації:

Дар’я Касьянова, голова правління “Українська мережа за права дитини” й програмна директорка “СОС Дитячі Містечка” Україна, виступила на Міжнародній конференції з питань відновлення України URC23 (Ukraine Reform Conference)

Конференція, яку Велика Британія та Україна проводять спільно у Лондоні 21-22 червня 2023 року, є продовженням циклу щорічних заходів, останній з яких було проведено у Швейцарії, в Лугано.

Дар’я Касьянова звернутися до учасників #URC і світової спільноти від імені «Української мережі за права дитини» (УМПД), однією з яких є «СОС “Дитячі Містечка Україна”».

Ще з початку війни 2014 року Дар’я з колегами допомогла евакуюватися 40 тисячам донеччан та луганчан, 12 тисяч з яких були діти.

 В Лондоні вона розповіла, як ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну організації УМПД подбали про порятунок своїх бенефіціарів від фізичної небезпеки та емоційної травми і вивезли їх в безпечніші місця. Чого не сталося з багатьма дітьми з інтернатних закладів, які, на жаль, дуже постраждали. Кожного дня неурядові організації, ціною надзусиль рятували сотні дитячих життів та десятки родин.

 «Сьогодні, я маю за велику честь представити одну з найпотужніших коаліцій неурядових організацій в Україні – Українську мережу за права дитини. Її було засновано у 2014 році з початком війни на сході, з метою консолідації зусиль та покращення координації між громадськими організаціями в Україні, а також задля забезпечення їхнього впливу на державну політику у сфері захисту прав дитини. Ми прагнемо, щоб кожна дитина зростала в щасливому, здоровому, безпечному сімейному оточенні, де ставляться з повагою до його/її особистості та прав», представила УМПД Дар’я Касьянова.

В складі Мережі сьогодні – 30 українських й міжнародних організацій та благодійних фондів. За цей час українські громадські організації встигли проявити себе та виявилися швидкими, гнучкими й чуйними до потреб дітей та їх родин.

Ключові тези виступу Дар’ї Касьянової:

  • Система інтернатних закладів виявилася шкідливою для дітей у мирний час і небезпечною у воєнний час. Сьогодні, коли через війну наша країна втратила майже третину дитячого населення, кожна дитина для нас є цінною та неповторною, і ми вже не можемо пожертвувати жодною дитиною на користь системи інтернатних закладів. Ця система не має відродитися.
  • Усі інвестиції у відродження системи догляду за дітьми мають бути спрямовані виключно на сімейні форми виховання та догляд на рівні громад. Це відповідає найкращим інтересам дітей і сприяє зміцненню людського капіталу країни.
  • Правові норми закріплені в Конвенції про права дитини та Конвенції про права осіб з інвалідністю, мають стати обов’язковими. Усі елементи системи потребують трансформації: суди, поліція, сфера охорони здоров’я, освіти, соціальна допомога, соціальний захист. Ми не маємо толерувати та дозволяти підхід «так, але…».
  • Основна увага має бути зосереджена на запобіганні непотрібного розлучення сім’ї шляхом надання різних послуг підтримки сім’ї.
  • Питання дітей з інвалідністю має вирішуватися одночасно. Не можна відкладати вирішення їхньої долі «на потім». Україна володіє достатнім рівнем знань і людським потенціалом для розв’язання цього питання.
  • Існує протидія реформі, яка обумовлена виключно приватними інтересами. Корупцією, збереженням робочого місця, владою над дітьми та працівниками інтернатних закладів. Насправді ж, реформа є вигідною та корисною для всього суспільства.

«Ми забезпечуємо компетентність та організаційну пам’ять професійної спільноти та маємо право голосу у питанні прийняття рішень щодо післявоєнної соціальної сфери. DI реформа – лише один із результатів. Мета полягає в тому, щоб захищати та підтримувати найкращі інтереси дітей, навіть у надзвичайних ситуаціях. Сьогоднішня війна – це війна за цінності. Демократію, гуманність, права особистості. І для кожної дитини, яка потребує турботи та любові в родині вони повинні бути доступними», — заявила Дар’я Касьянова.

Батьківські організації, діти та молодь, які вийшли з-під опіки, громадські організації мають брати участь в обговореннях на місцевому та національному рівнях щодо розробки сучасної системи догляду за дітьми та можуть бути ключовими надавачами соціальних послуг для дітей та їх родин. Голос громадської спільноти має бути почутим.

Джерело інформації та фото – сайт СОС Дитячі Містечка Україна, Дар’я Касьянова

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору