Дата публікації:

Децентралізація покликана працювати для мешканців громади, особливо для дітей — підсумки вебінарів для органів місцевого самоврядування

Ділимося з вами підсумками серії вебінарів в рамках проєкту “СПІЛЬНО” від Асоціації міст України та Українська мережа за права дитини.

4 вебінари по 2,5 годин були організовані для представників місцевого самоврядування у сфері захисту прав дитини та фахівців соціальної підтримки сімей з дітьми.

В різні дні в онлайн зустрічах взяли участь від 600 до 900 учасників. Це голови сільських та селищних рад, начальники та фахівці служб у справах дітей, фахівці соціального захисту та забезпечення населення.

Під час відкриття заходу Юсуф Бафозоду, голова департаменту соціальної політики Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), розповів, що ця ініціатива народилася з досвіду проєкту “СПІЛЬНО” на Сході України. Плідна співпраця і взаємодія між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), територіальними громадами Луганської та Донецької областей і потужними громадськими організаціями, які входять до Української мережі за права дитини, показала успішні результати.

ЯКІ ЦЕ РЕЗУЛЬТАТИ? 

Перш за все мова йдеться про підтримку дітей та сімей з дітьми, які постраждали від пандемії COVID-19. Це далеко неповний, але найважливіший перелік досягнень співпраці за 2 роки.

створення безпечних і сприятливих умов для розвитку дітей, які повернулися з інтернатів під час пандемії у родини, 

підтримка сім’ї або влаштування в прийомну/патронатну сім’ю дітей, яким загрожувало потрапляння в будинки дитини або інтернати; 

фахівці соціального захисту змогли підвищити свій професійний рівень;

на базі міських центрів соціальних служб відкриті нові соціальні послуги для сімей та дітей, 

готуються до відкриття нові центри надання соціальних послуг у громадах.

Далі знайомтеся з основними тезами вебінарів

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ТА РЕФОРМА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Посиалння на відео https://www.youtube.com

Тренери Назар Миколюк та Володимир Мягкоход від Асоціації міст України розповіли про суть децентралізації та її вплив на реформу соцзахситу, професійний розвиток для представників місцевого самоврядування.

Конспект вебінару 

✅децентралізація сприяє розвитку системи підтримки сімей з дітьми у громадах і спрощує доступ людей до соціальних послуг;

✅повноваження та відповідальність в питаннях захисту прав дитини залишається за Службами у справах дітей, головами сільських та селищних рад за органами місцевої влади;

✅набуття чинності закону №5849 http://surl.li/arlxb планується не раніше 2023 року. До цього часу не рекомендується скорочувати працівників служб у справах дітей або передавати їхні повноваження іншим органам влади;

✅зміни до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» передбачають взаємозалежну систему окладів посадових осіб та працівників сфери захисту прав дитини і надання соціальних послуг;

✅у створенні штату працівників сфери захисту прав дитини та надання соціальних послуг варто дотримуватися індивідуального підходу залежно від території та особливостей певної громади;

✅повноваження про розподіл фінансів, як і раніше, визначає Бюджетний кодекс України, ст.89.

ЯК РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВПЛИВАЄ НА РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ГРОМАДИ?

Посилання на запис вебінару https://cutt.ly/fT93Nb9 

На початку вебінару Марія Артанова, координаторка проєктів ЮНІСЕФ у сфері захисту прав дітей на Сході України, розповіла про сім’ї, яким необхідні соціальні послуги. Пані Марія підкреслила, що тільки зростання і виховання дитини в сім’ї сприяє її здоровому і гармонійному розвитку. Зберігати сім’ї допомагає висока профілактична робота фахівців і залучення всіх людей у громаді до питань безпеки і дотримання найкращих інтересів дитини. 

Конспект вебінару 

Маріанна Онуфрик, керівниця ГО “Соціальна Синергія”, детально розповіла, що таке соціальні послуги і навіщо вони потрібні громаді. 

Свою презнтацію пані Маріанна проілюструвала історією про родину, де виховуються троє дітей. Двоє старших хлопчиків близнюків народилися з інвалідністю, один з них у важкому стані і його мама доглядає вдома, а другий хлопчик виховується в інтернаті. Є третя малолітня дитина, яка теж виховується вдома. Мама хворіє, тато буває часто напідпитку. 

Що краще допоможе цій родині вирішити труднощі: соціальні виплати чи практична допомога мамі по догляду за дітьми? Виплати дійсно необхідні, але вони не повернуть дитину з інтернату, не покращать здоров’я мамі та її дитині, не сприятимуть різнобічного розвитку найменшої дитини. Тут допоможе лише комплекс дій. До яких і відносять соціальні послуги. 

Це може бути:

• денний догляд дітей з інвалідністю;
• догляд вдома дітей, яким потрібен медичний супровід;
• соціальна адаптація молоді з інвалідністю;
• натуральна допомога;
• тимчасовий відпочинок для батьків, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю;
• підтримане проживання;
• супровід під час інклюзивного навчання;

Повний перелік соціальних послуг на сайті ЮНІСЕФ 

Які документи допомагають при створенні соціальних послуг? 

  • положення Закону про соціальні послуги .
  • наказ “Про затвердження форм обліку соціальної роботи з сім’ями/особами, які перебувають у складних життєвих обставинах” https://zakon.rada.gov.ua/laws
  • класифікатор соціальних послуг https://zakon.rada.gov.ua/laws/show
  • постанова Кабінету Міністрів про надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, та забезпечення житлом дітей-сиріт. https://zakon.rada.gov.ua

Світлана Тунтуєва, координаторка проєкту #СПІЛЬНО від СОС Дитячі містечка Україна відповіла на питання та проконсультувала про можливості надання соціальних послуг по конкретному випадку в Золотнівській територіальній громаді. 

КЛЮЧОВІ ЕЛЕМЕНТИ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Посилання на запис вебінару https://cutt.ly/nT98rbC

Ольга Мороз, керівниця тренінгових програм Благодійної організації “Надія і житло для дітей” в Україні від Української мережа за права дитини розповіла про створення і розрахунок вартості соціальних послуг.

Це список документів, які допоможуть узгодити створення соцпсолуг з законодавчими вимогами. 

Закон України про соціальні послуги, ст. 11, ст. 25 як визначити яка допомога потрібна людям в громаді і в якій кількості;

постанова КМУ №428 про вартість соціальних послуг; 

порахувати собівартість послуг за постановою Мінфіну №318;

формула розрахунку вартості соціальної послуги: витрата часу+кількість отримувачів+прямі витрати на послугу+частка адміністративних витрат (15%) + податок на додану вартість

Сергій Гаращук, регіональний консультант з бюджетних питань від Асоціації міст України детально розповів про розробку і прийняття бюджетних програм. Порадив приймати цільові програми розвитку міста на 5 років, а програму соціально-економічного і культурного розвитку на рік. 

Пан Сергій підкреслив проблеми, що при створені соціальних послуг важливо враховувати:

  • думку громади;
  • KPI (ключові показчики ефективності);
  • мінуси корупції;
  • політичну волю влади;
  • ініціативу працівників середньої ланки.

СТРУКТУРА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ З ПИТАНЬ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СІМЕЙ З ДІТЬМИ

Посилання на запис: https://cutt.ly/xT98jce 

Світлана Тунтуєва, координаторка проєкту “СПІЛЬНО” від СОС Дитячі містечка Україна розповіла детально про надання якісних соціальних послуг та міжвідомчу взаємодію. Під час вебінару ми дізналися:

інтегрована модель соціальних послуг для сімей з дітьми це підхід до комплексного надання соціальних послуг в громаді, який враховує освіту, охорону здоров’я, ювенальну превенцію та інші види послуг, які надаються з метою підвищення соціального добробуту громади та її вразливих громадян.

тяглість і послідовність виказує про якість надання соціальної підтримки;

хто може надавати соціальні послуги та важливу роль фахівців у соціальній роботі;

що таке технологія ведення випадку.

Назар Миколюк, експерт Асоціації міст України відповів на питання від учасників вебінару і нагадав, що можна з наступного року підвищити свої професійні навички за рахунок держсубвенцій. Інформацію можна дізнатися в обласних центрах соціальних служб. 

Також за консультацією можна звертатися до соціальних хабів, які створила Асоціація міст України завдяки підтримці ЮНІСЕФ в рамках проєкту “СПІЛЬНО”. 

А це посилання на онлайн ресурси, де часто з’являються оголошення про навчання для фахівців у сфері захисту прав дитини та соціального забезпечення населення: 

Марія Артанова, координаторка проєктів ЮНІСЕФ у сфері захисту прав дітей на Сході України, на завершення вебінару надихнула усіх на подальшу роботу:

Ми з вам працюємо над створенням нового суспільства, яке буде згуртованим, готовим прийти на допомогу своєму сусіду, своєму родичу. Суспільство, де, якщо дитина опинилася в біді, їй може допомогти вчитель, соціальний працівник, сусід, громадська організація…. Я вам бажаю, щоб у ваших громадах саме таке суспільство побудувалося в результаті вашої спільної роботи”. 

Проєкт #СПІЛЬНО впроваджується UNICEF UkraineUkraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW) В Консорціум входять Українська мережа за права дитини, Надія і житло для дітей, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна та ГО “Соціальна Синергія”

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору