Дата публікації:

Добірка можливостей: 5 дитячих та молодіжних громадських організацій 

30 червня відзначають День молодіжних і дитячих громадських організацій. ГС «Українська мережа за права дитини» підготувала матеріал, де розкажемо що це за організації та які найбільш поширені з них працюють в Україні. 

Чим відрізняють дитячі та молодіжні громадські організації від ГО та БФ? 

За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2023 року в Україні було зареєстровано 99 556 громадських організацій. Серед них є і дитячі й молодіжні об’єднання.  

Головні відмінності цих організацій від інших неурядових: юридичний статус, вимоги до статуту та цільової аудиторії. Та ці організації працюють не тільки заради «реалізації та захисту своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства», як пишуть у Вікіпедії. 

Діти та молодь беруть активну участь в уставній діяльності організацій на рівні з дорослими (яких має бути не більше третини від усіх членів). Ба більше – вони можуть ініціювати створення цих об’єднань. Дитячі громадські організації (ДГО) створюються дітьми від 6 до 18 років. А молодіжні громадські організації (МГО) – молодими людьми від 14 до 35 років. Про реєстрацію цих організацій можна почитати тут. 

Які переваги участі у ДГО та МГО? 

Ці громадські організації – спільнота однодумців, де підтримають та допоможуть втілити різноманітні соціальні ідеї. Там діти та молоді люди можуть спробувати свої сили  у напрямку захисту екології, туризму творчих проєктах та інших сферах. 

Саме у ДГО та МГО можна відвідати перший тренінг, пройти курс з SMM, поїхати в екотабір, втілити свій перший самостійний грантовий проєкт, організувати фестиваль чи вечірку. Участь у громадській діяльності допомагає навчитись чомусь новому та розвити навички, що будуть корисні у дорослому житті.

А ще – представники цих організацій можуть впливати на дитячу та молодіжну політику у громаді, увійшовши до відповідної ради при органах місцевого самоуправління.  

Про усі ці та інші можливості й переваги – розповідаємо на прикладі 5 дитячих та молодіжних громадських організацій. 

ПЛАСТ 

Це українська скаутська організація, що є частиною світового скаутського руху (Всесвітньої організації скаутського руху, ВОСР). Пластуни займаються патріотичним вихованням молоді. Перший осередок почав працювати у Львові ще у 1912 році. 

«Пласт» має власну унікальну методу виховання. На відміну від більшості скаутських організацій світу, де членство завершується із досягненням 25-ліття, для членства у цьому об’єднання немає обмежень. 

Фото: facebook.com/PlastUA

Умовний віковий поділ передбачає 5 вікових категорій: 

  • пташата (до 6 років, можуть бути членами «Пласту» лише разом зі своїми батьками); 
  • новаки (6-12 років); 
  • юнаки (12-18 років); 
  • старші пластуни (18-35 років); 
  • стуни-сеніори (від 35 років).

«Пласт дав мені багато крутих знайомих, друзів, віру в людей і себе, цінний досвід. Завдяки організації я маю знайомих з різних країн і на всі 100%  впевнена в них», –  розповідає Юліанна Віхоть  — пластунка з осередку у Братиславі. 

Основу пластової програми складають щотижневі заняття – сходини. На них діти грають, співають, слухають, дискутують, майструють, обговорюють прочитане чи переглянуте, вивчають нове згідно з програмою для їх віку. Крім сходин, гурток дітей ходить у мандрівки, бере участь у змаганнях, акціях, вчиться на вишколах за спеціалізаціями. Підсумком року роботи завжди є двотижневий літній табір. 

Долучитись до «Пласту» можна заповнивши анкету на сайті. 

Фундація регіональних ініціатив (ФРІ)  

ФРІ – це всеукраїнська молодіжна громадська організація, яка має 18 осередків у різних областях України. Це потужний центр навчання та підготовки молодих лідерів, розвитку студентських та загалом молодіжних ініціатив. 

ФРІ не релігійна організація, не підтримує політиків та не бере участі у виборах. Члени організації організовують наметові літні табори, кінопокази та вуличні університети, допомагають дітям, подорожують, беруть участь в міжнародних проєктах.  

У ФРІ молодь можете спробувати себе у наступних сферах.

  • проєктний менеджмент;
  • фандрейзинг; 
  • медіа та комунікації; 
  • правозахист; 
  • освітній напрям; 
  • HR-напрям. 

Фото: facebook.com/fri.com.ua

«Це ціннісна спільнота, яка дала мені багато друзів, навичок, внутрішньої сили. Попри те, що ми у ФРІ не отримуємо зарплат чи винагороди, досвід, здобутий тут, вартує дорого і відчиняє багато дверей. Навіть після багатьох років у організації я знаходжу можливості створювати нові програми та ініціативи, бути залученою та розвиватися», –  поділилась Маргарита Чернишова, Голова Ради Старійшин [Правління] ФРІ у 2019-2020 роках. 

Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта»

Організація працює в Україні вже 25 років, переважно на базі шкіл. Діти там навчаються висаджувати дерева, організовувати екологічні табори з вивченням природи, реалізовують свій творчий потенціал. У Черкаській області в селі Виграїв працює інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта». Там проводять школи вихідного дня на природі, організовують екотабори для школярів.  

Фото: Інформаційно-просвітницький центр “Екологічна варта”

«Життя у Центрі організовано за екологічними принципами, на засадах гармонійного існування людини в природі. У дітей формують почуття патріотизму, громадської відповідальності, відчуття належності до рідної землі, народу. Традиційними є музичні та пісенні вечори, конкурси екологічної моди, спортивні змагання. В Центрі працюють гуртки “Писанкарство”, “Художня школа в природі”, “Юний біолог” та інші», – розповідають на сторінці центру.

БУР – Будуємо Україну Разом 

Формально це громадська організація, а не МГО. Проте у 2014 році БУР створити для молоді, щоб та мала можливість творити зміни в країні через волонтерство. Починалось усе з відбудови будинків у деокупованих містах східної України. Зараз це масштабний проєкт, завдяки якому відновлюють зруйновану інфраструктуру українських міст та сіл.  

«“Як би я була старша — я б зробила все для цієї країни” сказала нам дівчинка з Нововоронцовської ТГ Херсонської області. Тоді в їхньому селі ми відновлювали сільську раду, яка зараз стала осередком життя громади, – пишуть на сторінці БУР у  facebook.com, – Посічені осколками, зруйновані через ракетні удари росії споруди відновлюються, а все тому, що є велике бажання жити в Україні. Жителі деокупованого с. Явкине (Миколаївська область) власними зусиллями відновили майже всю інфраструктуру, а волонтери та волонтерки БУР підсилили їх у цьому прагненні! Тепер у громаді оновлена амбулаторія та поліцейська станція офіцера!»

У БУР проводять волонтерські табори на 7-10 днів та толоки на декілька днів. Долучитися до організації можна і на довший час – є  програма волонтерства, яка триває три місяці. Осередки БУРу є у Київській, Закарпатській, Львівській,  Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Сумській областях.  

СУМ – Спілка української молоді

Спілка Української Молоді зародилася в 1925 році у Києві як підпільна організація. У ті роки організатори ставили собі за мету звільнення української нації від завойовників та створення незалежної демократичної держави. Сьогодні це міжнародна добровольча молодіжна організація з шістьма осередками по Україні, Канаді та в інших країнах. 

 У 2025 році СУМ готується відзначити своє 100-річчя. 

«Ми будемо використати цю особливу річницю, щоби відзначити наші осяги, вшанувати наших засновників, підтримати нашу батьківщину та тих, хто захищає її суверенітет – і, також, об’єднатися із нашою сумiвською родиною по всьому світу, щоб відсвяткувати наші успіхи та прокласти шлях на наступні 100 років», – розповідають у СУМ. 

Загалом, у цій організації діти до 18 років можуть брати участь у тижневих сходинах, прогулянках, занятті спортом, літніх та зимових таборах. Організація працює у напрямку виховання  української молоді у дусі християнської етики, сильного характеру і майбутніх провідників.

Де знайти дитячі та молодіжні організації у своїй громаді?  

Ми навели приклад лише п’яти з сотні організацій, які працюють у різних містах України. Перелік інших – можете переглянути на сайті «Громадський простір».

Також у громадах працюють молодіжні центри – комунальні установи, що фінансують з місцевого бюджету. На базі таких закладів також створюють різні громадські об’єднання та неформальні ініціативи. 

Наприклад, у Львові є ціла мережа молодіжних центрів «ТВОРИ». Туди входять простори: МолоДвіжЦентр, Lviv Open Lab, Lviv Open Lab, Pixlab prostir,  Urban Camp. В цих закладах молодь навчається, працює, створює соціальні ролики та проводить різноманітні події. Подібні центри стають осередком для реалізації потенціалу української молоді. 

Читайте також матеріал з переліком центрів, де родини з дітьми можуть відпочити та отримати безоплатну допомогу.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору