Дата публікації:

Дотримання прав дитини у системі альтернативної опіки

У Києві відбулась сесія з  питань опрацювання методології дотримання прав дитини. У засіданні взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини,  Уповноваженого Президента з прав дитини, сертифіковані тренери, представники громадських організацій та експертного середовища.

Захід відвідала й Хелен Сміт, міжнародна експертка «Better Care Network»,  компанії, що є розробником унікального інструментарію  моніторингу дотримання прав дитини у системі альтернативної опіки, який затверджено Організацією Об’єднаних Націй, а ефективність застосування визнано ЮНІСЕФ.

«Розробка цього інструментарію розпочалася з керівних принципів альтернативного догляду, які затвердила Генеральна Асамблея ООН. Керівні принципи фокусуються на розлученні сім’ї та дитини. Та на забезпеченні належних умов для дитини в альтернативному догляді», – наголосила Хелен Сміт.

Інструментарій вже ефективно використовується трьома країнами світу. Його  замовником від кожної з них виступив винятково уряд. В Україні ж – ситуація унікальна, бо ініціаторами аналогічного замовлення стали неурядові організації, члени «Української мережі за права дитини».

Процес використання інструментарію в нашій  країні розпочався наприкінці літа минулого року. Було створено спеціальну експертну групу із представників неурядових організацій, які пройшли відповідний тренінг. Інструмент побудований за принципом низки запитань із значною деталізацією за кожною  відповіддю, щоб система якомога точніше сформувала фінальний звіт. На заповнення усіх необхідних пунктів знадобилося півроку наполегливої та скрупульозної роботи.  Заради об’єктивного відтворення реальної  картини, що існує у системі альтернативної опіки, проведено понад двадцять зустрічей. І, зрештою, отримано результати, що показали сильні та слабкі сторони стану дотримання прав дитини у системі альтернативної опіки в Україні. Відповідні висновки було презентовано під час сесії.

«Ця методологія дає чітке бачення, що в нас працює, що в нас є на рівні законодавства, але  фактично не працює, і над чим потрібно працювати згідно з вимогами Конвенції ООН про права дитини і рекомендацій керівних принципів альтернативного догляду», – зазначила виконавча директорка «Української мережі за права дитини» Світлана Клочко.

Вкрай важливо було узгодити результат із Міністерством соціальної політики України, громадськістю, представниками омбудсмена та Уповноваженого Президента з прав дитини. Що, власне, і зробили під час сесії. Також на засіданні обговорили  кроки вирішення проблем, розібрали слабкі сторони та розробили пропозиції змін норм діючого законодавства, які не відповідають керівним принципам альтернативної опіки.

Варто зазначити, що все це відбувається у рамках спільного проєкту УМПД, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства соціальної політики України, за технічної підтримки ЮНІСЕФ «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей». Кінцева мета якого – підготувати альтернативний державному звіт щодо дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору