Дата публікації:

Галина Постолюк – Єврокомісії: багаторічне фінансування врятує реформу ДІ в Україні 

Європейський Союз має виділити кошти на реформу деінституціалізації (ДІ) в рамках Програми відновлення країни. І фінансування потрібне довготривале. 

Про це говорила Галина Постолюк директорка Представництва благодійної організації «Надія і житло для дітей» (Hope amd homes for children) та членкиня правління ГС «Українська мережа за права дитини» під час робочої зустрічі з представниками Європейської комісії. Її виступ був окреслений темою «Шлях до реформи захисту і опіки дітей  в Україні» (The path towards Child Protection and Care Reform in Ukraine).  

«З досвіду Болгарії бачимо, що навіть на реалізацію окремих проєктів потрібне фінансування на 3-5 років, вже не кажучи про повну реформу. Адже більшість програм розраховані на багато років вперед. Також для цільового фінансування ефективніше розбити ДІ на окремі проєкти за напрямками. Наприклад, з розвитку прийомної опіки – де буде не лише про нарощування темпів розвитку сімейних форм виховання, а про забезпечення якості, розвиток послуг з підтримки в громадах та ін.», – розповіла Галина. 

21 листопада на робочій онлайн-зустрічі з представниками Єврокомісії був презентований досвід міжнародних  організацій  Hope and Homes for Children (Надія і житло для дітей) і Lumos у підтримці реформи захисту і опіки дітей в Болгарії, Молдові та Україні.

«Я також закцентувала на винятковому трансформаційному моменті для України, щоб   капіталізувати політичну волю для прискорення реформи та використати можливості, пов’язані з асоціацією з ЄС. Гармонізація українського законодавства з європейськими стандартами, координація донорської підтримки, визначення ключових маркерів щодо вимірювання прогресу, пріоритетність дітей з інвалідністю і дітей раннього віку  в планах реформи» – зазначила Галина.

 У зверненні до ЄС вона озвучила ключові рекомендації, які були напрацьовані разом з організаціями членами  УМПД для підтримки реформи захисту дітей та опіки : 

1. Підтримати Уряд України в розробці національної стратегії реформи системи  та плану дій, в якому діти з інвалідністю і діти раннього віку матимуть пріоритетне значення, з виділеним бюджетом і чіткими показниками, що демонструють результати   н. на шляху  вступу України до ЄС. 

2. Багаторічне фінансування проєктів із впровадження стратегії реформи Програми Ukraine Facility та інших фінансових інструментів.

3. Включення ключових показників реформи захисту і опіки дітей  до щорічних матриць дій або еквівалентного механізму, що використовується для вимірювання прогресу України на шляху до асоціації.

4. Технічна підтримка для розбудови спроможності органів державної влади – створити дієву незалежну систему моніторингу для вимірювання прогресу та гармонізації наявних політик і законодавства зі стандартами ЄС. 

5. Змістовне значуще? залучення організацій громадянського суспільства, практиків та людей з досвідом життя в системі опіки.

Фото: unian

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору