Дата публікації:

Громадські організації об’єднуються з метою захисту прав дітей

Права та свободи дитини. В Україні їх прописано на папері чимало, але на практиці виконується далеко не все. Не з чужих слів знають про це представники неурядових організацій, які безпосередньо опікуються правами дитини. І все тому, пояснюють Фахівці, що катастрофічно не вистачає спеціалістів, в умовах децентралізації не завжди на рівні міст, районів та територіальних громад розуміють важливість забезпечення належних умов, які гарантуватимуть дотримання прав дитини, не розуміють, що реформа деінституціалізації – це не про закриття інтернатів, а насамперед про надання якісних соціальних послуг. Саме з цим в Україні – величезні проблеми. Ще у 2013-2014 роках відбулось масове скорочення соціальних працівників, фахівців соціальної роботи і тепер їх катастрофічно не вистачає. Люди фізично не можуть впоратись із величезним об’ємом роботи, а будь-яка прогалина – це доля дитини.

Щоб змінити ситуацію потрібно об’єднати зусилля громадських організацій і разом допомогти державі, лише тоді послуги у сфері захисту прав дитини стануть якісними. Не лише зрозуміла це, а й почала діяти Громадська спілка «Українська мережа за права дитини», яка спільно з ЮНІСЕФ розпочала унікальний, масштабний проєкт «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей».

В рамках проєкту команда Мережі запланувала п’ять семінарів для регіональних представників неурядових організацій з усієї країни. Перший вже пройшов у Києві. У планах було зібрати 15 учасників з п’яти регіонів України (Київської, Сумської, Кіровоградської, Житомирської, та Вінницької областей) та бажаючих виявилось куди більше. Відтак на семінарі у Києві було 23 учасника. Вступне слово взяла Голова Правління «Української мережі за права дитини» Дар’я Касьянова:

«Наша организация в рамках имплементации проєкта очень рассчитывает на консолидацию усилий общественности. Очень важно, чтобы мы сегодня обсудили вашу роль в нем, в том числе в процессах мониторинга, разработки конкретных кейсов, помощи конкретным семьям, потому что без эффективного сотрудничества любые усилия будут бесполезны».  

Вже під час семінару одразу кілька громадських організацій висловили бажання стати членами Мережі. Тим часом виконавчий директор «Української  мережі за права дитини» Світлана Клочко зазначила:

«Наразі в рамках проєкту провідними експертами вже розробляється інструментарій здійснення моніторингу захисту прав дитини, після чого ми проведемо відповідні навчання фахівців, ознайомимо з інформацією про те, як працюють в цьому напрямку в Європейських країнах, що з цього досвіду важливо використовувати саме в Україні. Ми плануємо організаціям – партнерам Мережі забезпечити юридичну, методологічну підтримку, надати підґрунтя для регіональних та місцевих неурядових організацій для підвищення їх професійного рівня. І чим вищим буде рівень фахівців, які працюють на місцях – тим краще буде забезпечено дотримання прав дитини в Україні».

Свою думку щодо об’єднання зусиль висловила і спеціаліст з питань захисту прав дитини представництва ЮНІСЕФ в Україні Наталя Ситнікова:

«Чем нас больше, тем ощутимее будут для всех изменения, которые ожидаются. Результат нашей работы – это очень, очень благородное дело. От нашей с вами работы зависит жизнь человека».

Варто сказати, що не всі громадські організації змогли потрапити на захід у Києві, тому їх запросили на семінари до інших регіонів. В подальшому місця проведення заплановані у Львові, Тернополі, Одесі та Харкові.

Приєднуйтесь до нас!

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору