Дата публікації:

Групи взаємопідтримки для батьків на Дитячих точках СПІЛЬНО

У рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги ми особливу увагу приділяємо роботі з батьками, тому на Дитячих точках СПІЛЬНО кожен дорослий може знайти для себе слушний формат взаємодії, наприклад, групу взаємопідтримки для батьків.

Групи взаємопідтримки для батьків спрямовані на отримання психосоціальної підтримки, подолання стресу, пошук однодумців, обговорення різноманітних питань пов’язаних з батьківством. Зазвичай ментором таких груп на точках СПІЛЬНО є психологи, які допомагають батькам розібратися у труднощах з якими вони стикаються під час виховання дітей або ж під час взаємодії з партнером. Іноді групи взаємопідтримки організовуються самими батьками.

У кожній громаді проєкту відбулися навчання з тренером щодо створення груп взаємопідтримки, для фахівців та/або батьків. Своїми враження поділилася пані Олена, відвідувачка точки СПІЛЬНО у Бердичеві.

У червні на точку СПІЛЬНО приїжджав тренер Леонід Ніколаєв. Він навчав нас як організовувати та проводити групи взаємодопомоги. Мені дуже сподобалося, була чудова взаємодія з учасниками та експертом”.

Після навчання в проєкті, фахівці або батьки починають вести групи взаємопідтримки у своїх громадах. 

“На нашій точці СПІЛЬНО вже пройшли 3 заняття з групи взаємопідтримки для батьків. Серед відвідувачів є внутрішньо переміщені особи, прийомні сім’ї, сім’ї у складних життєвих обставинах, всього 11 відвідувачів. Групи проводжу я з фахівцем соціальної роботи. Батьки обговорюють як у них минув тиждень, з якими труднощами вони стикнулися і як вдалося їх подолати. Переважно обговорюють проблеми у вихованні дітей”, — ділиться Вікторія Величко, психологиня точки СПІЛЬНО у Кривому Розі.

 РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ТАКИХ ГРУП БАЗУЄТЬСЯ НА ДВОХ КЛЮЧОВИХ ПРИНЦИПАХ:
  •  Досвід інших учасників: люди, які зуміли подолати певні труднощі або ефективно впоралися з проблемою, стають цінними помічниками для інших учасників групи.
  •  Взаємо- і самопідтримка: концепція “допомагаючи іншим, допомагаєш собі” розкривається в роботі груп. Робота в колективі дає можливість поглянути на себе та свої проблеми з різних ракурсів. Це дозволяє відчути спільність з людьми, які знаходяться в подібних життєвих обставинах, і збагнути, що власний досвід може бути цінною допомогою для інших учасників групи.

Також на Дитячих точках СПІЛЬНО діють групи взаємопідтримки для батьків дітей з інвалідністю.

“Ці групи взаємопідтримки покликані розв’язувати нагальні питання, що турбують батьків: інклюзивне навчання, пільги, доступність послуг для дітей з інвалідністю, психологічна підтримка батькам та дітям”, — ділиться фахівчиня соціальної роботи точки СПІЛЬНО у Полтаві, Світлана.

Психологиня Дитячої точки СПІЛЬНО у Жмеринці, Ірина Маланчук розповіла, що самоорганізовані групи взаємопідтримки діють на їхній точці вже більше ніж пів року, ще до моменту, коли у громаду приїхав тренер для навчання з організації таких груп.

У нас була раніше у місті ініціативна група для батьків дітей з інвалідністю. Батьки шукали собі приміщення для зустрічей і вирішили, що Дитяча точка СПІЛЬНО ідеально підходить для такої взаємодії. Наші зустрічі відбувають двічі на місяць. Приходять батьки нормотипових дітей та дітей з інвалідністю. Щоразу ми обираємо нову тему для обговорення, наприклад, про цифрову безпеку, як налагодити комунікацію з підлітками, фінансова грамотність, сексуальне виховання. Щодо останньої теми є дуже багато запитів від опікунських родин та дитячих будинків сімейного типу. Зазвичай це релігійні родини, і тема секс-просвіти їм важко дається для обговорення з дітьми”, — ділиться пані Ірина.

Групи взаємопідтримки для батьків є чудовим методом роботи з батьками та опікунами, що дозволяє ​​підвищувати їхні батьківські компетенції та розуміти свої ресурси задля покращення стосунків у родині.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині,  “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна Синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору