Дата публікації:

«Хочемо створити гідні умови в громадах для життя сімей з дітьми», – Дар’я Касьянова

17 квітня Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей провів зустріч з міжнародними партнерами щодо підтримки заходів із забезпечення права кожної дитини на зростання в сімейному оточенні. Про роботу УМПД розповіла Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини», національна директорка з розвитку програм «СОС Дитячі Містечка Україна». 

Українська мережа за права дитини об’єднує 33 громадські організації та благодійні фонди. Члени Мережі реалізують проєкти, що вже частково втілюють реформу деінституціалізації (ДІ) в Україні: створюють соціальні послуги в громадах, безпечні простори для мам з дітьми, розвивають сімейні форми виховання, наставництво та багато іншого. 

«Ми закликаємо партнерів і міжнародних донорів підтримати презентовану КЦ стратегію та замість відбудови інтернатів чи створення приватних інституцій, інвестувати у житло для сімей з дітьми, у тому числі які виховують прийомних дітей. Через війну ризик потрапляння дітей в інтернати збільшується, тому ми (громадський сектор) посилюємо нашу допомогу сімʼям – розбудовуємо систему послуг відповідно до потреб громади, підтримуємо фахівців ССД і соціальної роботи, розуміючи їх навантаження і обсяги роботи», – розповідає Дар’я Касьянова

За інформацію Координаційного центру, сьогодні цілодобово живуть в інституціях понад 27 тисяч дітей, з них  80% – мають батьків, які через різні обставини не можуть піклуватись про своїх дітей. Серед головних причин – недостатній доступ до інклюзивних послуг на рівні громади й несвоєчасну підтримку родини, яка опинилась у ситуації вразливості. 

Об’єднання зусиль навколо розвитку послуг для сімей із дітьми, підтримки прийомних родин, діджиталізації процесів у сфері забезпечення і захисту прав дитини, створення умов для повноцінної участі в житті суспільства та громади дітей і осіб, які мають досвід альтернативного догляду та виховання — це ключові теми, які обговорювалися на заході. 

Участь у зустрічі взяли: керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Генрік Вітфельт, Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, заступниця Міністра соціальної політики України Ірина Постоловська, заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде, Радник — уповноважений Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський. А також представники обласних військових адміністрацій та ключових неурядових організацій у сфері захисту дітей, посольств країн-членів ЄС, США, Канади та Японії, 

Нагадуємо, що 15 квітня Українська мережа за права дитини презентувала Дорожню карту у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини. Це стратегічний документ, що має об’єднати громадський сектор та підсилити проєкти захисту прав дитини. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору