Дата публікації:

«Іноді треба багато часу, щоб дитина була готова розповісти свою історію. Але варто чекати», – Дар’я Касьянова 

Сьогодні дуже потрібно знімати документальне кіно про возз’єднання дітей з родинами. Але варто враховувати готовність дітей розповідати свої історії, їх травму та емоції. Про це розповіла голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар‘я Касьянова під час панельної дискусії на Odesa International Film Festival.

«Я говорила, що це обовʼязково треба робити – знімати документальне кіно про воззʼєднання дітей. Треба памʼятати, депортація чи незаконне переміщення – це одна з обставин (окупація, загибель рідних…). Що дитина чи її законний представник можуть відмовитися в будь-який момент. Навіть після того, як кіно вже готове», – зазначила Дар’я Касьянова.

Вона додала, що до УМПД звертаються журналісти та документалісти зі всього світу, щоб дізнатися історії повернення дітей. Зокрема, в рамках проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ», який реалізовує УМПД, вдалось повернути з рф та ТОТ 17 дітей. Не всі діти чи їх законні представники готові розповідати про пережите. 

«Іноді треба багато часу, щоб дитина була готова розповісти, але варто чекати. І  робота має відбуватись за участю психолога і соціального фахівця, щоб мінімізувати ризики ретравматизації», – додає Дар’я.

25 серпня в рамках Odesa International Film Festival (Одеського міжнародного кінофестивалю) відбулась панельна дискусія «Як знімати фільми про війну: етика та підводні камені у висвітлення подій». Спікерами виступили:  Юлибін Улибін (режисер фільму «Драм», «Діти бомбосховищ»), Іванна Хіцінська (продюсерка Babylon`13, засновниця Quatros Group), Мачек Хамела (режисер фільму «Звідки куди»), Ірина Храновська, головна продюсерка серіального напряму телеканалів ICTV та ICTV 2) Дар‘я Касьянова (національна директорка з розвитку програм БФ «СОС Дитячі Містечка Україна» та Голова Правління УМПД). Також онлайн долучився психотерапевт Олег Чабан.  

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору