Дата публікації:

Історія повторюється – як повертати українських дітей? 

1 червня у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» обговорювали проблему депортації та примусового переміщення українських дітей. Злочин, що вже відбувався у часи Другої світової війни і який росіяни здійснюють зараз. 

Про нові виклики українських сімей на шляху додому розповіла радниця з адвокації УМПД Анастасія Степула під час дискусії «Викрадені діти. Як повернути?». Команда Української мережі за права дитини в партнерстві з Save the Children International, Мінреінтеграції ТОТ і офісом Омбудсмана займаються поверненням та реабілітацією дітей в межах проєкту «Шлях додому». 

«Кожне повернення – це окрема спецоперація, складні та небезпечні маршрути, табори фільтрації й багатогодинні допити. Це переховування росіянами дітей і зміни даних, вимоги не існуючих документів, цілодобова робота окремих людей, щоб ще одна дитина повернулась додому. Кожне повернення це і таке довгоочікуване повідомлення в робочому чаті: перетнули кордон, в Україні, вдома», – розповіла Анастасія.   

Фото: Vitalii Ukhov

Вона зазначила, що часу в нас вкрай мало. Бо кожен новий день українським дітям в рф змінюють ідентичність і змушують любити росію, змушують забути Батьківщину, мову, рідних і себе. А за три роки повномасштабної війни додому вдалось повернути менше тисячі дітей з 20 тисяч, що офіційно визнали депортованими. 

«Згідно з Конвенцією ООН вбивство і примусове переміщення дітей – є характеристиками геноциду. 81 рік тому геноцид чинили німецькі фашисти, в  урочищі Бабин Яр розстрілювали українських євреїв, в тому числі більш як десять тисяч дітей. Сьогодні  сотні українських дітей вбиті, тисячі покалічені, десятки тисяч депортовані росіянами», – розповіла Анастасія Степула. 

У дискусії також взяли участь керівниця відділу Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора Яніна Тертична, радниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександра Дворецька, керівниця відділу розслідувань Hromadske Ярослава Вольвач

Фото: Vitalii Ukhov

1 червня в Києві запрацювала вистава «Вкрадене дитинство» у Національному історико-культурному заповіднику «Бабин Яр». На експозиції представили документи, фото та речі з архіву Левітаса. Вони розповідають історію двох маленьких єврейських дівчат, яких вбили в Бабиному Яру 82 роки тому. Ця історія доповнюється відео-артом Михайла Алексеєнка та скульптурами Юлії Беляєвої – художніми рефлексіями сучасних українських митців на тему примусової депортації українських дітей останніх двох років. 

Виставку організували за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики та Посольства Німеччини в Україні. 

Фото: Vitalii Ukhov

Відвідати експозицію можна до 30 червня 2024 року з 10:00 до 19:00 (у суботу та неділю – з 11:00). Адреса: виставковий центр «Жива Пам’ять», Бабин Яр, вул. Юрія Іллєнка, 46А.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору