Дата публікації:

“Мені тут не подобається. Холодно якось” — презентували дослідження, де розповіли думки та мрії 500 дітей з інституційних закладів

15 жовтня відбулась презентація дослідження “За зачиненими дверима: Мрії дітей в інтернатних закладах”, що мало на меті посилити голоси дітей, які перебувають у закладах інституційного догляду, включаючи дітей з інвалідністю та високими потребами в підтримці. Дослідження провели у партнерстві з Українською мережею за права дитини, Європейським форумом з проблем інвалідності, ГО «Соціальна синергія», БФ «Голоси дітей», Офісом дітей та молоді “ДійМО” при Міністерстві соціальної політики України та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

“Ми сподіваємось, що за допомогою цього дослідження ми зробили невеличкий внесок, щоб побудувати повністю партисипаторну демократію в Україні та почули голоси найбільш виключених дітей. І тепер це наша відповідальність у тому, щоб почати діяти”, – сказала на презентації Жоржетт Мульхейр, консультантка Європейського форуму з питань інвалідності  

Дослідження проводили психологи чи фахівці, які мають соціальну освіту. Вони проводили глибинні інтерв’ю зі 500 дітьми та молодими людьми, які живуть в інтернатних закладах, а також для фіксації думок організували 6 фокус-груп. 

У результаті, 89% опитаних дітей та молодих людей, висловили бажання займатися справами й пересуватися більш самостійно, без обмежень. А 88% – хотіли б більше навчатися, дізнаватись щось нове. 

“Потрібно почати з того, щоб просто визнавати потенціал дітей. Діти з інвалідністю, без інвалідності, діти з високими потребами у підтримці – вони можуть багато. Вони демонстрували здатність і інтерес до розвитку, – заначила  Ксенія Карагяур, старша радниця з адвокації прав дитини Save the Children, – Дуже важливо на державному рівні забезпечити такі механізми участі дітей та молоді, щоб ми могли почути думки будь-яких дітей. Всіх дітей. І для цього є механізми, насправді”. 

Експертка із захисту прав дитини ГО “Соціальна Синергія” Любов Солодухіна назвала це дослідження найбільш продуктивним за усю її практику роботи у соціальній сфері. 

“Поспілкувавшись з однією дитиною, яка в тому числі не може говорити, але комунікувавши з нею, наприклад, годину, ти дізнаєшся набагато більше, ніж у довгих звітах…  Висвітлюючи їхні погляди, ми сподіваємося сприяти безперервній співпраці, яка гарантує, що думки дітей є невід’ємною частиною майбутніх реформ”, – сказала Любов. 

Ірина Полянська, провідна дослідниця, психологиня БФ “Голоси дітей” поділилась цитатами зі спілкування з дітьми, про що вони мріяли. Серед їх фраз були базові потреби про дозвілля, умови проживання, жити у сім’ї з батьками, братами і сестрами…

Слайд з презентації дослідження “За зачиненими дверима: Мрії дітей в інтернатних закладах”.

Ці тези доповнили представники Офісу дітей та молоді “ДІйМО”, які також мають досвід виховання в інституційних закладах. 

На другій панелі заходу виступили представники влади. У дискусії поговорили щодо інтеграції дитячих поглядів в порядок денний реформи. 

“Наша задача — рухатися спільно, бо неможливо одномоментно, наприклад, закрити всі інституції. І реформа деінституціалізації — це не про інтернати, це про конкретну дитину і її можливості, і про конкретну сім’ю, яку ми маємо створити, яку ми маємо підтримати. Тому,  що теж не секрет, що зараз прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу дуже часто не справляються з усіма тими викликами, які принесла війна. І ми їх втрачаємо, вони вигорають або мають якісь інші складнощі. Тобто це такий комплекс всього, де голоси дітей є ключовим підсвіченням прагнень, як змінювати систему. І тому ми дослухаємося до всього, про що говорять діти, які в цих дослідженнях, так і безпосередньо молоді люди”, – сказала Ірина Тулякова, Голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. 

Серед інших спікерів на заході були: Народна депутатка України ІХ скликання Олена Хоменко,  голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський, в.о. генерального директора директорату дошкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти та науки України Алевтина Лотоцька, заступниця начальника служби у справах дітей Волинської обласної військової адміністрації Фоміна Неля. 

“Презентоване сьогодні дослідження підкреслює нагальну необхідність реформувати системи догляду і підтримки дітей, – сказала Людмила Страшна, директорка ГС “Українська мережа за права дитини”, –  Голоси дітей з інтернатів рідко чують, особливо дітей з інвалідністю. Дорослі зазвичай не враховують їх думки, що призводить до рішень, ухвалених виключно на основі уявлень дорослих про “найкращі інтереси дитини”. Відсутність механізмів для належної інтеграції дитячих  поглядів у процеси ухвалення рішень посилює цю проблему”. 

На основі дослідження, експерти підготували рекомендації для уповноважених органів державної влади: 

  • продовжити реформу деінституціалізації (Де-І) в Україні; 
  • всебічно сприяти влаштуванню дітей виключно в сімейні форми виховання;
  • стимулювати самі громади та органи місцевого самоврядування створювати неінституційні сервіси для дітей та сімей, підтримувати патронатні сім’ї, дозвіллєві та рекреаційні послуги для дітей та батьків враховувати індивідуальні потреби дітей, які ще перебувають у закладах, надавати їм можливість обирати одяг, мати власні речі в кімнаті, власний простір тощо;
  • підтримувати індивідуальне наставництво дітей в інституціях та вже після випуску із закладів; 
  • створити систему відбору і навчання волонтерських організацій для регулярної підтримки та організації дозвілля дітей

Ознайомитись з текстом дослідження можна тут: 

Проєкт «За зачиненими дверима: Мрії дітей в інтернатних закладах» реалізувала Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine, Благодійною організацією “Благодійний Фонд Голоси дітей”, Громадською організацією “Соціальна синергія” та European Disability Forum — міжнародно визнаним експертом у сфері захисту прав людей з інвалідністю. Він реалізовувався з грудня 2023 року та охоплював інституційні заклади у п’яти регіонах України.    

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору