Дата публікації:

Моніторинг на Житомирщині: діти, покинуті в Новоград-Волинському інтернаті, в неналежних умовах

Початок осені відзначився і першим моніторинговим візитом. В рамках реалізації проєкту «Зміцнення потенціалу громадських організацій задля моніторингу дотримання прав дитини в Україні – фаза ІІ» з 04 по 06 вересня експертами Громадської спілки «Українська мережа за пава дитини» разом з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства соціальної політики України за підтримки Дитячого Фонду ООН «ЮНІСЕФ» Україна було здійснено моніторингові візити до закладів та установ Житомирської області.

Дуже приємне враження лишилось у представників моніторингової групи після перевірки Житомирської обласної служби у справах дітей та Новоград-Волинського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Низький рівень роботи в питаннях захисту прав дитини експерти побачили в Житомирському обласному та Коростенському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службі у справах дітей Новоград-Волинської райдержадміністрації. Там відсутня системна робота в питаннях захисту прав дитини, лише фіксуються, але взагалі не аналізуються статистичні показники, немає бачення та досвіду щодо подальших дій з родинами, які опинились в складних життєвих обставинах, відсутнє бажання навчатись та підвищувати професійний рівень з боку керівників та фахівців.

Робота здійснюється формально, часто зводиться лише до періодичних профілактичних бесід з батьками та видачі їм гуманітарної допомоги.  Діти при цьому тривалий час перебувають в інституціях, юридично визначеного статусу не мають і батьківської турботи та досвіду виховання в родині не знають. Фактично в регіоні є велика кількість дітей, які є прихованими соціальними сиротами.

Яскравим підтвердженням таким висновкам є ситуація із 92 дітьми, які виховуються у Новоград – Волинській загальноосвітні школі-інтернаті І-ІІ ступенів. Всі вони мають батьків, проте багато років живуть в інтернаті і лише третина з них іноді буває вдома. Інші – роками позбавлені такої можливості. З такими родинами майже не працюють соціальні працівники. Лише декілька дітей під час проведення фокус-групи зазначили, що до їх батьків один раз на рік, влітку, саме в той період, коли дитина на канікулах вдома, приїжджають профільні фахівці і роблять обстеження умов проживання в родині. Після того, як батьки віддають дитину знов до інтернату, їх більше ніхто не відвідує.

В школі – інтернаті також не створено належних умов для виховання дітей: доступ до спальних кімнат для дітей до вечора закритий, в туалетах – сморід, туалетний папір відсутній, вхідні двері в деяких туалетах взагалі навіть не можна прикрити.

Спідня білизна, одяг, засоби гігієни, інші речі, якими дитина в звичайній родині може вільно користуватись в будь-який момент – зачинені на замок.

Всіма цими речами завідують лише вихователі. Саме вони на власний розсуд визначають ту кількість, яка необхідна дитині.

Здивувало моніторів і те, що діти користуються виданою спідньою білизною фактично по черзі, бо після прання (до речі, видають попрасований одяг та білизну напівсухою, з висловом, що в кімнатах все досохне, бо зараз тепло) вона потрапляє вже до іншої дитини.

В закладі є багато приміщень, які облаштовані, проте тримаються зачиненими і дітей туди фактично не допускають. Після закінчення уроків діти можуть пограти на вулиці, якщо погода сприяє, а інший час всі проводять у класних кімнатах, де є змога подивитись телевізор. Іншої альтернативи немає.

Коли приходить літо, ситуація змінюється, проте не стає більш корисною для дітей. Їх масово, з 1 червня до 31 серпня, вивозять «на лікування» до Житомирського протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег». Таким чином звітують, що в закладі влітку дітей немає.

Про діяльність соціального педагога та психолога, які є ключовими для роботи щодо реінтеграції дитини в родину, монітори так і не змогли дізнатись.

Більш детальні звіти про результати моніторингових візитів після аналізу та узагальнення будуть оприлюднені окремо. Слідкуйте за новинами.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору