Дата публікації:

Моніторингові візити розпочалися з Київщини

«Українська мережа за права дитини» спільно із представниками офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Міністерства соціальної політики за участі радника губернатора Київської області 13-14 грудня здійснила свої перші моніторингові візити  в рамках реалізації спільного проєкту з ЮНІСЕФ.

Упродовж двох днів роботи у Київській області експерти побували у Броварському районі,  де  відвідали дитячий будинок сімейного типу, службу у справах дітей Броварської райдержадміністрації та місцевий центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. В Обухівському районі відвідали Трипільський навчально-реабілітаційний центр, Обухівську міську службу у справах дітей та міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У Макарівському районі відвідали Мостищенську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат, комунальний заклад  “Макарівський районний центр соціальної підтримки дітей та сімей “Промінь надії” та Макарівський  міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За результатами візитів у деяких закладах виявлено значні недоліки в роботі, що призвели до порушення прав та законних інтересів дітей.  Зокрема, повну антисанітарію зафіксовано  у школі-інтернаті. У приміщенні стоїть сморід. Є великі проблеми з харчуванням. Тендери на поставку їжі не проводяться. Фактично діти залишаються голодні.  Отже умови утримання в інтернаті неприпустимі!

Наразі усі висновки експертів аналізуються й за їх результатами  буде підготовлено Акт реагування з боку Омбудсмена. Планується також і проведення наради в Київській облдержадміністрації за участі губернатора Олександра Терещука.

Моніторинговий візит до наступного регіону відбудеться вже з дев’ятого по одинадцяте січня. Загалом  «Українська мережа за права дитини» в рамках спільного проєкту з ЮНІСЕФ «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей» має відвідати ще чотири області:  Одеську,  Харківську, Донецьку та Львівську.  Наша кінцева мета – підготувати альтернативний державному звіт про дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору