Дата публікації:

«Ми приїхали розповісти свої історії та допомогти ще більшій кількості дітей повернутися додому», — Іван Матковський

Студент Іван Матковський та його друг Максим Бойко повернулися на територію вільної України з тимчасово окупованої території у червні 2022 року. Рятувати їх поїхав Антон Білай, директор Маріупольського будівельного фахового коледжу та державний опікун хлопців. Це було перше повернення дітей спільними зусиллями Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Благодійної організації “СОС Дитячі Містечка Україна”.

На минулому тижні Іван та ще п’ятеро повернених дітей взяли участь в офіційному візиті української делегації до Нідерландів. В межах затвердженого плану дій Президента Bring Kids Back UA, частиною якого є інформаційна кампанія «Викрадені голоси», за підтримки Orphans Feeding Foundation.

“Я відвідав цей захід, бо сподіваюся, що такі зустрічі та напрацьовані після них результати допоможуть у поверненні дітей, яких депортувала рф та тих, хто опинився на тимчасово окупованих територіях. Ми приїхали розповісти свої історії та допомогти ще більшій кількості дітей повернутися додому.

Сподіваюся, що гості та журналісти, що були на цьому заході, зможуть зі світовою спільнотою допомогти українській державі та нашим дітям”, — ділиться Іван.

Іване, про що Вас запитували на заході? Які деталі цікавили журналістів?

“Я та інші діти коротко розповіли про себе та свою історію. Я розповів про Маріуполь, життя в окупації та як мені вдалося виїхати з тимчасово окупованої території. Нам завжди перед початком інтерв`ю кажуть, що ми можемо розповідати лише те, що вважаємо за потрібне і можемо відмовитися відповідати, якщо не хочемо обговорювати питання, які є для нас болючими. Всі розуміють чутливість та болісність цієї теми для нас.”

Як реагували глядачі у залі на Ваші історії?

“Я коли зайшов у той зал, там багато людей плакали. Представники української делегації – Дар’я Герасимчук та Дмитро Лубінець – переповідали детально наші історії. Присутніх вони дуже вразили. Наша делегація самостійно розповідала деталі нашого повернення. Вони оберігали нас від спогадів, бо не хотіли, щоб ми ще раз згадували ті травматичні події.”

Можливо, учасникам заходу вдалося напрацювали алгоритм повернення дітей?

“Не знаю цього. Думаю, що алгоритм напрацьованих дій теж не дуже хороший варіант, бо про нього швидко дізнаються. Цей маршрут може стати небезпечним.

Я так розумію, що кожне повернення дитини є унікальним з точки зору логістики, тому тут важко знайти універсальний метод повернення.“

Ви готові надалі відвідувати такі заходи? Вважаєте їх ефективними?

“Якщо буде якийсь конгрес чи захід на цю тему, то звісно, що я готовий. Думаю, що результати цих зустрічей ми побачимо у майбутньому, коли ще більше дітей зможуть повернутися на територію України.”

===

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪ ПІДТРИМАТИ НАС ▪ на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

Фото з особистого архіву Івана Матковського

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору