Дата публікації:

На Одещині є серйозні проблеми із дотриманням прав дитини!

«Українська мережа за права дитини» разом  з представниками офісу Омбудсмена та Міністерства соціальної політики, за технічної підтримки ЮНІСЕФ, перевіряє дотримання прав дитини у системі альтернативної опіки. Черговим регіоном, де 28 та 29 січня працювали спеціально створені моніторингові групи, стала Одещина. Співпраця відбувається у відповідності до Меморандуму, підписаного Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Міністром соціальної політики України, головою дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Україна та головою правління ГС «УМПД».

Об’єктами вивчення зазначеної діяльності стали Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Біляївської райдержадміністрації, Служба у справах дітей  Біляївської райдержадміністрації, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Біляївської райдержадміністрації, Комунальний заклад «Білгород-Дністровська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №10 І-ІІ ступенів», Служба у справах дітей Білгород-Дністровської райдержадміністрації, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Білгород-Дністровської райдержадміністрації, Одеський комунальний навчальний заклад «Дитячий будинок «Перлинка» Одеської міської ради, Служба у справах дітей Одеської міської ради, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Одеської міської ради, Комунальна установа «Міський спеціалізований будинок дитини №1» Одеської міської ради, Служба у справах дітей Одеської облдержадміністрації, Одеський обласний Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Моніторингова група знайшла низку порушень прав дитини. Зокрема у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Біляївської райдержадміністрації – голодні діти. Тут сума харчування на день – усього 14 гривень.  Хліб від дітей зачиняють на замок. Молочні продукти взагалі відсутні. Умов зберігання їжі не дотримуються. Чимало запитань й до закупівлі продуктів.

Взагалі – у закладі брудно, стоїть сморід. Засоби гігієни діти можуть взяти лише з дозволу персоналу. Одяг, навіть спідню білизну, діти носять за чергою.  До того ж педагогічний персонал та психолог з дітьми фактично не працюють. У центрі виявили п’ятнадцятирічного хлопця, який майже півроку не відвідує загальноосвітню школу, а це – серйозне порушення права дитини на освіту.

Чимало проблемних питань зафіксовано моніторинг-групою і в частині соціального та правового захисту дітей, умов їх утримання та виховання в деяких інтернатах Одеської області. Це й не дивно, адже місцеві служби у справах дітей не здійснюють належного контролю у цьому напрямку в спеціальних закладах. Начальник  Одеської  міської служби не реагує на листи керівників закладів про потреби позбавлення батьківських прав батьків, які понад півроку не відвідують дітей та, навіть, не цікавляться ними. І це – далеко не всі порушення.

Щодо обласної служби у справах дітей. Там не виконали план роботи на 2018 рік, затверджений профільним заступником голови Одеської облдержадміністрації. Проігнорували й  доручення голови ОДА щодо перевірки всіх інтернатних закладів області, які мали відбутися ще до 1 червня 2018 року. Перевірки притулків та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей також не проводяться. Не організовуються семінари та методичні наради. Системно ніхто не займається дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Фахівці служби не знають законодавчих актів і, відповідно, не можуть надавати методичну допомогу підлеглим службам. Непокоїть і те, що впродовж двох років перебування на посаді голови Одеської ОДА Максима Степанова, жодного разу, всупереч законодавству, на розгляд колегії обладміністрації  не виносилися питання щодо захисту прав дитини.

Під час моніторингу чимало запитань виникло і до Одеського обласного  та деяких місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. А саме від якості їх роботи доволі часто залежать доля родини та дитини, які опиняються в складних життєвих обставинах.

Моніторингові візити до регіонів України відбуваються у рамках спільного проєкту УМПД, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства соціальної політики України, за технічної підтримки ЮНІСЕФ «Забезпечення посилення потенціалу та впливу неурядових суб’єктів у розробці, впровадженні та моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативної опіки, удосконаленні політики та стратегій захисту дітей». А попереду ще дві області: Харківська й Донецька. Кінцева ж мета проєкту – підготувати альтернативний державному звіт щодо дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору