Дата публікації:

Перемога та мирна країна – про що ще мріють діти?   

1 червня на XII міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» Українська мережа за права дитини запросила дітей та дорослих поговорити про свої мрії та як допомагати тим, хто не може приїхати на подібні заклади – дітям, які виховуються в інтернаті. 

Спершу письменниця Катерина Міхаліциною прочитала уривок зі своєї книги «Дім для зозулі». У ній розповідається історія української родини 80-х років. Разом жили бабуся, тато, мама та хлопчик Костик і як одного разу вони удочерили дівчинку Аню, яка жила в Будинку дитини. Хлопчик називав її Зозуля, бо бачив її у вікні дитбудинку. 

«Костик дуже-дуже мріяв про те, щоб його батьки удочерили та забрали додому Зозулю. Це була його велика мрія. І мрія потрібна кожному з нас, не залежно де ми живемо, чим займаємось, особливо, коли велика війна», – розповідала Катерина Міхаліцина. 

«Уявіть, що ваші мрії – це літачки. Вони бувають великими, зданими облетіти планету. А бувають зовсім маленькими, не більше маленького столика. Проте кожна мрія унікальна і їх не можна порівнювати. Давайте усі разом трошки помріємо та намалюємо те, що перше спаде на думку», – запропонувала далі Анна Дерев’янко, комунікаційниці УМПД.   

Так почалась інтерактивна частина програми «Мрії по секрету». Долучилися до малювання не тільки діти, а і їх батьки та рідні, які прийшли на локацію. Через деякий час, усім були презентовані: 

  • велика коробка, де був схований дім; 
  • планета, яку не бомблять; 
  • відновлений літак «Мрія»;    
  • будинок з горами та дорогою поруч; 
  • перше місце на змаганні; 
  • усі песики з притулку покинутих тварин знайшли свій новий дім;
  • український прапор з написом «Перемога» та інші малюнки.  

«Проте є діти, як Зозуля з книжки, які живуть в інтернаті та не можуть приїхати до нас. Вони теж мають свої мрії. І ми по секрету розпитали їх та надрукували, щоб кожен з вас міг почути їх голос», – додала Анна Дерев’янко.   

Про поради як допомагати таким дітям УМПД розповіли у закладках, що роздалил учасникам фестивалю. 

«Даруйте увагу, а не цукерки!» – головна порада для дітей та дорослих, які хочуть підтримати дитину в інтернаті. Серед інших рекомендацій:  

1) Адресно допоможіть сім‘ї у скруті, щоб їм не довелося віддавати дитину в інтернат. Шукайте їхні контакти у соціальній службі вашого району.

2) Станьте наставником 

3) Підтримайте благодійні фонди та організації, що системно допомагають дітям та їхнім сім‘ям.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору