Дата публікації:

Перший форум з психічного здоров’я відбувся у Києві 18-20 жовтня

Майже 10 млн українців є в групі ризику щодо розвитку станів депресії та тривог. За перший рік пандемії COVID-19 кількість депресій та тривог зросла більш ніж на 25%. За оцінками, вплив конфліктів і війни може підвищувати поширеність психічних розладів до 22%, що у випадку України становить саме 10 мільйонів людей. 

Такі оцінки зумовлюють актуальність створення та розвитку системного підходу до надання якісних та комплексних послуг з відновлення та підтримки психічного здоров’я. Й саме це питання стало ключовим для обговорення на триденному Форумі «Рух до системи та послуг із психічного здоров’я майбутнього: досвід України з розбудови спроможностей, відновлення та удосконалення».

Це — перший форум з психічного здоров’я в Україні. Організаторами виступили  Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України,  Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Форум проводиться в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?», яка створюється і впроваджується за ініціативою першої леді України Олени Зеленської.

Учасниками форуму стали представники найрізноманітніших сфер, які дотичні до питань підтримки та відновлення психічного здоров’я: охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, праці та зайнятості, прав людини. До Форуму долучилися представники державних установ та громадянського суспільства, місцевих та міжнародних організацій, надавачі послуг у сфері психічного здоров’я та люди, які мають досвід психічних розладів.

Такий склад учасників дозволив досягнути ключової мети — обмін досвідом для визначення основних проблем у системі охорони психічного здоров’я та пошуку ефективних рішень для їхнього подолання.

Для учасників цей Форум став майданчиком для пошуку нових партнерів та розбудови усталеної співпраці у майбутньому. Адже саме об’єднання зусиль стейкхолдерів у сфері психічного здоров’я значно підвищує можливості спільноти впроваджувати ефективні програми, надавити якісні послуги, системно вирішувати проблеми у сфері психічного здоров’я задля її удосконалення на національному та міжнародному рівнях.

Програма Форуму охопила низку найбільш актуальних та важливих для сьогодення тем:

•   розвиток культури самодопомоги для сприяння добробуту та запобігання психічним розладам;

•  масштабування практик у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки,

•  залученість до системи охорони психічного здоров’я людей із досвідом психічних розладів;

•  координація зусиль задля вчасної та кваліфікованої відповіді на потреби населення під час надзвичайних гуманітарних ситуацій.

 Члени мережі УМПД – HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», мали нагоду презентувати у форматі маркет-плейсу моделі двох проєктів, які успішно реалізовані уже не один рік.

Один із них – Денні центри та Соціальні квартири «Право на здоров’я», що впроваджуються спільно з World Vision. Метою цього проєкту є допомога жінкам, вагітним жінкам та сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, постраждали від насильства, ВПО, або постраждали від наслідків війни.

Інший проєкт – модель проєкту зі створення Інтегрованих центрів комплексної підтримки Brave&Safe на Півдні та Сході України у партнерстві з FHI360. У центрах психологи, дитячі психологи, медичні, соціальні працівники та юристи надають допомогу постраждалим від ГЗН, наслідків війни та ВПО. 

У  партнерстві та співпраці, за умови обміну досвідом, ми щодня робимо крок уперед на шляху створення доступної мережі якісних послуг у сфері психічного здоров’я.

Переглянути відео із заходу можна тут: 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору