Дата публікації:

Позиція УМПД: потрібен Національний план повернення дітей або продовження їх перебування за кордоном

Щоб створити Національний план повернення дітей або продовження їх перебування за кордоном, потрібно провести якісний моніторинг становища цих дітей та їх індивідуальних потреб. Про це йдеться в публічній позиції громадської спілки «Українська мережа за права дитини», що адресували Міністерству соціальної політики України та Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини. 

У чому проблема? 

Через повномасштабне вторгнення росії, за кодон було евакуйовано 2 079 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрім цього, за кордоном перебуває багато дітей, які б мали отримати офіційний статус та можливість бути влаштованими в сімейні форми виховання або бути поверненими до своїх родин. 

За роки вимушеного життя за кордоном, діти дошкільного віку не мають сформованої української ідентичності і часто вживають іноземну мову, як рідну. Діти старшого віку втрачають рідну ідентичність, а тих, хто досягає повноліття часто повертають в Україну без належної подальшої підтримки й необхідного супроводу. 

Яке рішення? 

Для забезпечення ефективності  реалізації,  має бути проведений моніторинг на підставі екстрено створеного Національного плану повернення або продовження  перебування дітей за кордоном згідно з їх індивідуальних потреб, забезпечення прав та найкращих інтересів..

ГС «Українська мережа за права дитини» настійно рекомендує забезпечити проведення системного якісного моніторингу стану утримання переміщених (евакуйованих) дітей, оцінювання потреб кожної дитини, яка перебуває у складі того чи іншого українського інституційного закладу за кордоном та розробку індивідуального плану соціального захисту, орієнтованого на найкращі інтереси саме дитини, а не інституцій. 

Ми також пропонуємо ретельно розглянути та проаналізувати можливості для влаштування дітей у родини українців за кордоном, незалежних від програм соціальної підтримки інших держав (грошових виплат), з метою забезпечення найкращих інтересів дітей, їх інтеграції та соціальній адаптації. Дітям старшого шкільного віку, інтегрованим у соціальне життя та освітні процеси країни перебування, надати можливість і підтримку у продовженні навчання в обраних освітніх профільних чи вищих навчальних закладах, з урахуванням думки дитини. 

Важливим є залучення громадських організацій до процесів розробки плану та ухвалення рішень, як власників необхідної експертизи та ресурсів для ефективної підтримки дітей, в тому числі в процесі повернення і супроводу після повернення. Наша мережа, яка об’єднує 33 національні та міжнародні організації, що займаються захистом прав дитини в Україні, готова ширити свою експертизу та активно долучатися до проведення моніторингу та напрацювання системних і комплексних рішень в найкращих інтересах кожної дитини.

Нагадуємо, що раніше УМПД висловлювала занепокоєння прийняттям Міністерством соціальної політики України наказу 23.05.2024  № 254-Н «Про внесення змін до деяких документів з питань усиновлення». Експерти Мережі зазначили, що зміни є маніпулятивними та спрямовані на недотримання найкращих інтересів дитини. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору