Дата публікації:

Представники 12 громад обговорили з Міністерством соціальної політики розвиток соціальних послуг для сімей з дітьми

Представники 12 громад Донецької та Луганської областей обговорили з Міністерством соціальної політики України розвиток соціальних послуг для сімей і дітей на місцевому рівні. Майданчиком для дискусії та обміну досвідом став круглий стіл “Впровадження соціальних послуг для дітей і сімей в громадах”, який організувала ГС «Українська мережа за права дитини» у межах проєкту «Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді».

Проект “СПІЛЬНО” реалізовує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціум партнерських організацій за фінансової підтримки Німецького уряду та Німецького банку розвитку (KfW). Протягом року експерти проєкту “СПІЛЬНО” працювали у 12 громадах-учасницях над покращенням системи надання соціальних послуг: визначали потреби у соціальних послугах мешканців конкретної громади, розробляли план змін у системі надання послуг, навчали місцевих спеціалістів сучасним практикам і підходам до надання послуг. Проект також передбачає відкриття у громадах мультифункціональних центрів надання соціальних послуг. У проєкті кожна громада пройшла свій унікальний шлях розвитку соціальної сфери, і цей досвід може бути корисним для подальшої роботи з впровадження якісних соціальних послуг.

«Міністерство дякує ЮНІСЕФ, Консорціуму партнерів проєкту, Німецькому Уряду та Німецькому банку розвитку за можливість обговорити зміни у впровадженні соціальних послуг у громадах. Під час децентралізації повноважень з надання соціальних послуг змінюється розподіл повноважень центральних та місцевих органів влади. Повноваження у сфері соціальних послуг мають передаватися громадам, які є максимально наближеними до отримувачів цих послуг. При цьому для реалізації соціальних послуг громади мають створити відповідний структурний підрозділ, який буде надавати ці послуги. Тому необхідно направити ресурси саме у громади, що дасть їм можливість повноцінно надавати соціальні послуги», – зазначив Руслан Колбаса, генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей.

До обговорення долучились також представники Міністерства освіти і науки України. 

“Розвиток освіти та соціальних послуг є нероздільними. Інклюзивна освіта, наприклад, знаходиться на їх перетині. Важливим спільним кроком для нас із Міністерством соціальної політики має стати введення на рівні громад посади асистента дитини”, – зазначила Тетяна Симоненко, начальник головного управління дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти.

Спікери робили акцент на важливості дитиноцентричного підходу та об’єднання зусиль у наданні соціальних послуг.

“Якісні соціальні послуги можливі, якщо всі залучені сторони співпрацюють в інтересах дитини. Наш проєкт СПІЛЬНО є унікальним своїми індивідуальними підходами до кожної громади і, в той же час, створенням спільної платформи для відкритих дискусій та обміну досвідом. Аналіз викликів, обмін досвідом та найкращими практиками — це правильний шлях до покращення соціальних послуг”, — зазначила Наїра Аветісян, керівниця Програми захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Учасники обговорювали основні виклики у впровадженні інтегрованого підходу до соціальних послуг, аналізували дієві практики, представники громад розповідали про свій прогрес у розвитку потенціалу громад, необхідного для впровадження інтегрованих соціальних послуг для дітей і сімей.

Для нас, Української мережі за права дитини, дуже важливо, щоб той досвід, який громади отримали в рамках проєкту, був переданий і закріплений в інших громадах України. Адже, проєкт допомагає проаналізувати  процеси та фактории, які впливають на зміни в громаді в сфері соціальних послуг. Основний фактор — це мотивація громад і важливо також підтримувати сталість результатів”, — зазначила Дар’я Касьянова, Голова Правління ГС “Українська мережа за права дитини”.

За підсумками круглого столу було визначено подальші шляхи співпраці між партнерами проєкту, місцевими органами влади громад та зацікавленим сторонами для подолання викликів у сфері соціальних послуг як в громадах проєкту, так і в інших громадах на території України, а також необхідність забезпечення сталості послуг для сімей з дітьми після завершення проєкту.

 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору