Дата публікації:

Психологічна підтримка дитини та родини онлайн – де шукати допомоги  

Дитяча психіка вразлива до стресових ситуацій, особливо коли вони пов’язані з насильством, руйнуванням, втратами близьких людей та загрозою особистої безпеки. Сьогодні батькам як ніколи потрібно слідкувати за дітьми, аби вчасно попросити допомогу у спеціалістів. А вона точно потрібна, якщо дитина пережила травмуючу подію чи з’явились негативні зміни у поведінці.   

Чому під час війни дітям потрібна психологічна допомога?  

  1. Травматичні події впливають на здоров’я та розвиток.
    Негативні досвіди можуть вплинути на сприйняття світу, навчання, стосунки з оточуючими, загальний психологічний стан, навіть на фізичний та емоційний розвиток.
  2. Емоції через втрати та розлуки.
    Війна може спричинити втрати близьких родичів, друзів, домівок та звичного способу життя. Діти потребують підтримки та допомоги, щоб впоратися зі своїми емоціями після таких втрат.
  3. Життя у постійному стресі та напруженні.
    На думку вчених, чим менше дитина, тим легше вона переживає стрес. Але тільки якщо поряд з нею є батьки чи близькі дорослі, які будуть своєрідним буфером між подіями та дитиною.
    Загалом, стрес може призвести до змін у поведінці дитини: від дратливості та плачу, до фізичних симптомів, таких як болі в животі, головний біль і нудота. 

Американська академія дитячої та підліткової психології виділяє наступні ознаки того, що дитина потребує допомоги психіатра, психолога або терапевта.

Для молодшого шкільного віку:

  • помітне погіршення шкільної успішності;
  • збільшення часу занять при зниженні результатів;
  • виражене засмучення або хвилювання: небажання іти до школи, йти спати або приймати участь в спільних заняттях;
  • постійні нічні кошмари;
  • провокаційна поведінка: неслухняність непокора дорослим, агресія (довше одного місяця);
  • часті спалахи роздратування.

Для дітей середнього та старшого шкільного віку:

  • зміни в шкільній успішності;
  • вживання алкоголю або наркотиків;
  • зміни в режимі сну або харчування;
  • часті скарги на фізичний стан;
  • одержимість питанням своєї ваги: невиправданий страх ожиріння;
  • часті прояви агресії або жорстокості.

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ ОНЛАЙН? 

Психологи благодійного фонду «Голоси дітей»   
За номерами 0800 210 106 та +38 099 198 57 95 діти та батьки можуть отримати консультацію психолога. У фонді понад сотні експертів з дитячої тематики надають консультації дітям та батькам. Офлайн працюють в 14 осередках, в різних регіонах країни. Щомісяця психологічну допомогу у фонді отримують близько 1000 дітей. Зокрема, звертаються, коли потрібно попрацювати з дітьми, яких повернули з депортації.  

Групи підтримку Міжнародного центру розвитку та лідерства 
МЦРЛ спільно із залученими фасилітаторами щотижня проводять для групи підтримки для усіх людей, хто постраждав від війни (щовівторка о 19:00).  

Психологічна допомога онлайн в рамках проєкту «Поруч» від ЮНІСЕФ в Україні та інших організацій-партнерів.
В рамках проєкту проводять групи
психологічної підтримки для підлітків і батьків, чиє звичне життя зламала війна. Психологи готові допомагати офлайн і онлайн, щоб досвід громадян України не залишився непереборною травмою на все життя.

Фото: UNICEF

Онлайн-ресурс «Розкажи мені»
Спеціалісти надають безоплатну цілодобову допомогу людям у яких трапляються панічні атаки, приступи раптової тривоги. Щоб отримати дзвінок психолога, потрібно заповнити анкету

Telegram-канал психологічної підтримки «Перемога»
Волонтери-психологи готові щодня вислухати, почути та підтримати тих, кому потрібна психологічна допомога. Вони запрошують для розмови у ZOOM людей віком з 8 до 22 років.  

Ресурс Психічне здоров’я України
На сайті можна пройти тест, щоб перевірити своє психічне здоров’я та знайти контакти психологічних служб й організацій.   

Teenergizer 
Створили спеціально для підтримки підлітків. У проєкті цілодобово працює чат психологічних консультацій.

Ресурс SupportMe 
Підлітки та їх батьки можуть отримати безоплатну консультацію психолога чи соціального фахівця. Допомагають впоратися з основними викликами підліткового віку – пережити фізіологічні й психологічні зміни, налагодити стосунки у сім’ї та з оточенням.  

Всеукраїнський кол-центр #ВАРТОЖИТИ 
За номером 5522 психологи фундації  #ВАРТОЖИТИ надають підтримку цивільних українців в умовах війни, психологічну підтримку військових та їхніх близьких, підтримку дорослих онкопацієнтів та паліативних хворих. 

Соціальний проєкт «РАЗОМ» 
Психологи надають консультації онлайн тривалістю у 30 хвилин, а до якого самого спеціаліста(-ку) звертатись – можна обрати на сайті проєкту.  

Онлайн-платформа Mental Help 
Терапевти(-ки) онлайн-платформи допомагають тим українцям, що зазнають травматичного впливу війни. Обрати спеціаліста(-ку) та час зустрічі можна на сайті проєкту.

Національна професійна лінія LifeLine Ukraine
Цілодобово за номером 7333 чи у чаті можна просити про підтримку чи допомогу, якщо виникають думки про самогубство. Lifeline Ukraine була створена в першу чергу для надання допомоги ветеранам та членам їх сімей, і тепер гаряча лінія обслуговує всіх жителів України будь-якою мовою, яку вони обрали. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору