Дата публікації:

Психосоціальна підтримка вагітних та породіль допомагає родинам долати тимчасові труднощі та знаходити сили задля кращого майбутнього дітей

У Житомирі працюють два Кабінети психосоціальної підтримки для вагітних та породіль при міській лікарні №1 та при обласному перинатальному центрі. У цих медичних закладах медики розраховують на підтримку фахівців кабінету, адже вони спілкуються з жінками та надають їм психосоціальну підтримку, а лікарі займаються питаннями здоров’я матерів та дітей. Більшість жінок мають тривожність, занепокоєння через війну, переживають за життя та здоров’я своїх рідних та близьких. Кожен випадок індивідуальний, історія кожної унікальна. А підтримка фахівця із соціальної роботи та психолога часом дарують родинам опору та сили віднайти втрачену рівновагу у житті задля забезпечення кращого майбутнього своїх дітей.

Консультації, які допомогли розібратися у багатьох хвилюючих питаннях отримала і Оксана. Разом із чоловіком вони вже мали трьох синів та чекали на народження четвертої дитини. Про своїх дітей жінка з усмішкою розповідає так: «Мої, його та спільний. Замінила матір сину свого чоловіка, а він став батьком для всіх».

«Історія Оксани та її чоловіка непроста, – розповідає фахівчиня із соціальної роботи Ольга Савелюк. – Родина виховує трьох синів. Півтора року тому чоловік захворів, стався інсульт. Після тривалого лікування лікарі прийняли рішення поставити його на чергу для отримання донорського серця».

Вся родина переживала за здоров’я чоловіка. І потім жінка дізнається про вагітність.
«Я перебувала у депресивному стані, часто плакала. Адже мала відчуття страху за чоловіка, чи дочекаємся черги на донорське серце. Боялася і за майбутню дитину. Часом виникали думки про
переривання. Проте сімейним колом вирішили, що будемо народжувати», – продовжує далі Оксана.

Фахівці кабінету психосоціальної підтримки познайомилися із жінкою, коли вона перебувала у відділенні патології на збереженні на 40 тижні. Фахівчиня із соціальної роботи допомогла Оксані
отримати необхідну інформацію про можливі соціальні пільги та ресурси, які можуть допомогти її родині в цей складний період. Розповіла про соціальні виплати при народженні дитини, допомогла зрозуміти процес оформлення свідоцтва про народження, а також розповіла про виплати та пільги, на які має право багатодітна сім’я. Це дало змогу Оксані краще зорієнтуватися в своїх правах та можливостях, що зняло частину тривог та дало відчуття підтримки.

Психологиня кабінету психосоціальної підтримки Оксана Варчук проводила із жінкою консультації, допомагаючи їй справлятися з тривогою та депресивними настроями. Під час зустрічей
обговорювалися її почуття, страхи та переживання, пов’язані з вагітністю та станом здоров’я чоловіка. Також навчила її технік релаксації та саморегуляції, що сприяло поліпшенню емоційного стану.

«Через тиждень після першої зустрічі, Оксана народила здорового хлопчика, який змінив всі її думки. І з великою надією жінка вірить, що скоро дійде черга на отримання чоловіком донорського серця і вони зможуть ще багато років жити разом та виховувати своїх синів», – каже Ольга Савелюк.

Віримо у щасливе майбутнє кожної дитини. Щасливі, що змогли опинитися у потрібний час та у потрібному місці, аби надати необхідну психосоціальну підтримку.

Кабінети психосоціальної підтримки працюють тричі на тиждень за окремо погодженим графіком на базі КП “Лікарня №1” у місті Житомирі (вул. В. Бердичівське, 70) та КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради (м. Житомир, вулиця Романа Шухевича, 2 А). Домовитися про консультацію можна за телефонами: 096 782 27 22, 068 293 90 78; (096) 960 11 48, (067) 335 90 05.

Спеціалісти здійснюють надання послуг для вагітних жінок та породіль, як на базі кабінету психосоціальної підтримки, так і мобільно – безпосередньо у палатах. Робота цих кабінетів підтримується в межах проєкту “Мінімальний пакет інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми”. Проєкт впроваджується Дитячим фондом ООН (UNICEF Ukraine) за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KFW), реалізується у партнерстві з Українська мережа за права дитини, МБО БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна, ГО “Соціальна Синергія”, БО «Українська освітня платформа».

Фахівці Кабінету психосоціальної підтримки при міській лікарні №1 у Житомирі

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору