Дата публікації:

Публічна заява УМПД: насилля над дітьми у Великолюбінському навчально-реабілітаційному центрі неприпустиме

Громадська спілка «Українська мережа за права дитини», яка об’єднує 33 національні та міжнародні організації, що опікуються захистом прав дітей, висловлює своє категоричне засудження будь-яких проявів насильства щодо дітей.

Особливо обурливим є нещодавній випадок насилля, що стався в Великолюбінському навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. Відеодокази цього інциденту, оприлюднені сьогодні виданням «Українська правда», шокують жорстокістю та порушенням прав дитини.

Джерело відео: facebook.com/UPZhyttya.culture

Насильство над дітьми є важким злочином, що грубо порушує Конвенцію ООН про права дитини, ратифіковану Україною 27 вересня 1991 року. Зокрема, стаття 19 Конвенції передбачає обов’язок держави вживати всіх належних законодавчих, адміністративних, соціальних та освітніх заходів для захисту дітей від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства, жорстокого поводження чи експлуатації. 

Також цей випадок є порушенням Закону України «Про охорону дитинства», який гарантує кожній дитині захист від насильства та жорстокого поводження.

Ми, як організація, що працює заради захисту прав дитини в Україні, вимагаємо:

  • Негайного та ретельного розслідування цього випадку, яке відповідатиме найвищим стандартам child safeguarding.
  • Негайної релокації дітей з Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру до безпечного середовища, яке забезпечує їх фізичну та емоційну безпеку.
  • Справедливого покарання осіб, винних у цьому злочині, відповідно до українського законодавства та міжнародних стандартів.

Українська держава має забезпечити всі необхідні умови для захисту дітей від будь-яких форм насилля. Ми закликаємо всі відповідальні органи до негайних і рішучих дій задля недопущення повторення подібних випадків у майбутньому.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору