Дата публікації:

Шестеро повернених нами дітей захищають права своїх однолітків в Гаазі

14 вересня розпочався офіційний візит української делегації до Нідерландів у рамках інформаційної кампанії «Stolen Voices».

В межах затвердженого плану дій Президента Bring Kids Back UA, частиною якого є інформаційна кампанія «Викрадені голоси», за підтримки Orphans Feeding Foundation, шестеро дітей, повернених з рф, зустрінуться з європейськими лідерами в Гаазі.

Їх супроводжує українська делегація, до складу якої увійшли Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, радниця – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич і співзасновниця організації Orphans Feeding Foundation Маріам Ламберт.

Керівник Офіс Омбудсмана України Дмитро Лубінець долучився до національного телемарафону, перебуваючи в Гаазі. Він повідомив, що українська делегація перебуває тут з метою проінформувати міжнародне суспільство про порушення прав українців — військовополонених, цивільних заручників, дітей.

“З нами у складі делегації — 6 українських дітей, яких ми нещодавно повернули. Кожен із них — це свідок злочинів Росії. Вони будуть тут розповідати свої історії. Також ми плануємо зустріч із керівництвом Міжнародного кримінального суду”, — зазначив Дмитро Лубінець.

Серед дітей, що полетіли у Гаагу, 14-річна Вероніка, яку Українська мережа за права дитини повернула з рф в Україну в травні 2023 року, в рамках проєкту “Шлях додому”.

Також студенти Іван та Максим, яких повернув в Україну з ТОТ у червні 2022 року Антон Білай, директор Маріупольського будівельного фахового коледжу, державний опікун хлопців. Це було перше повернення дітей завдяки співпраці Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Благодійної організації СОС Дитячі Містечка Україна.

Ще троє дітей – Кіра Обединська, Саша Радчук та Ілля Матвієнко – також повернулися на територію вільної України зусиллями Мінреінтеграції та “СОС Дитячі Містечка України”.

Зокрема, історію Вероніки Ви можете прочитати на нашому сайті. Історія хлопців – у подкасті Громадське радіо, а також висвітлена у фільмі Kyiv Independent «Діти для Путіна».

===

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ▪ ПІДТРИМАТИ НАС ▪ на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

На фото Антона Білая – Вероніка, Іван та Максим.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору