Дата публікації:

«Сім’я підбирається під потреби конкретної дитини», – Дар’я Касьянова про досвід прийомних сімей в Німеччині 

Про тимчасове влаштування у прийомні сім’ї у Німеччині розповіла Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна». Вона у робочій подорожі відвідала Мюнхен та поділилась спостереженнями на своїй сторінці у Facebook

«Сьогодні ми вивчали досвід Мюнхена у розвитку і підтримки прийомних сімей. Мюнхен це 12 районів, у кожному є соціальний центр з відділами фостерінгу й усиновлення (соціальні педагоги, соціальні фахівці, психологи, адміністративний персонал).

Представники муніципалітету почали з того, що вони у своїй роботі орієнтуються виключно на дітей, які потребують родин і сім’я підбирається під потреби конкретної дитини», – розповіла Дар’я. 

Фінансує роботу соціальних центрів місцевий бюджет. Прийомні батьки отримують щомісячну оплату на дитину й одноразову підтримку при влаштуванні дитини – 250 євро на одяг, 750 євро на обладнання і меблі. 

Прийомних дітей у сім’ї може бути не більше ніж троє. 

Форми прийомних сімей у Німеччині:

1. Екстрена прийомна сім’я (on-call)  – для дітей віком від 0 до 5 років. 

Період перебування дітей – до 6 місяців. Водночас обовʼязково подовжується робота з біологічною сімʼєю. 

Рішення про екстрене влаштування приймає районний соціальний центр.

2. Короткострокова прийомна сім’я  – для дітей від 0 до 18 років.  

Там діти можуть перебувати вже до 6 місяців. Цей варіант тимчасового влаштування зробили для допомоги батькам,  які не можуть опікуватися дітьми через захворювання на час лікування чи проходження реабілітації (від залежностей).

3. Тимчасова прийомна сім’я – період перебування від 6 місяців до 3 років. 

Обовʼязкова вимога для прийомних батьків – педагогічна освіта і готовність співпрацювати з рідними батьками дитини. Цю форму тимчасового влаштування обирають, коли для біологічних сімей, які мають позитивний прогноз для повернення дитини. 

4. Постійна прийомна сімʼя – для дітей будь-якого віку. 

Не обовʼязково мати педагогічну освіту, треба достатньо часу, простору і фінансів для виховання дітей; толерантність до біологічних батьків дитини; готовність до співпраці з соціальним центром.

Період підготовки кандидатів – 2 дні. І місяць на збір документів і багато спілкування та оцінок. Але високий відсоток відсіювання.

Нагадуємо, що УМПД опублікували презентацію, де коротко розписали усі можливі варіанти сімейного догляду в Україні, кроки, перелік документів та історії батьків, які вже пройшли цей шлях.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору