Дата публікації:

Експертне бачення УМПД: слабкі місця у новоствореній Державній службі України у справах дітей

29 вересня Постановою Кабінету Міністрів України було утворено Державну службу України у справах дітей. Вона покликана опікуватись забезпеченням прав дітей та якісною роботою установ і органів, відповідальних за піклування про дитину. Ця подія є дуже важливою для України, оскільки створення такого органу є однією з вимог Комітету ООН з прав дитини.  

Ще до початку повномасштабного вторгнення, у 2019 та у 2021 році члени ГС «Українська мережа за права дитини» надсилали колективні звернення до Президента України, де наголошували на необхідності відокремлення сфери захисту дитини в окремий напрямок державної політики. 

Зокрема, рекомендували створити окремий орган центральної влади, забезпечити професійними кадрами структурні підрозділи в центрі та на місцях, розробити стандарти захисту дітей, здійснити розподіл відповідальності й повноважень між рівнями влади, гармонізувати  законодавство зі стандартами ЄС.

«Важлива також кількість і якість фахівців з соціальної роботи, методична підтримка, а також супервізії цих фахівців, оплата праці та загальна престижність цієї роботи, – додає Дар’я Касьянова, голова правління УМПД, – Ми очікуємо створення всієї вертикалі відповідних структур і  головне прийняття закону, який надасть потрібні повноваження і відповідальність громадам.» 

«Українська мережа за права дитини бажає успіхів новоствореній службі та готова ділитись досвідом та експертизою з Державною службою України у справах дітей. Ми вважаємо, що важлива робота не тільки у центральному офісі, але й на місцях, зокрема, навчання працівників. Ми готові завжди надавати свою експертну підтримку та консультації. Майже кожен проєкт, який втілюють члени-організації Мережі передбачає навчання фахівців, підвищення їхньої кваліфікації. Ми розуміємо, що саме робота безпосередньо з фахівцями, підвищення їхніх професійних компетенцій є запорукою  глобальних змін у державі та розвитку якісних соціальних послуг, забезпечення прав дитини», – розповідає Людмила Страшна, директорка ГС «Українська мережа за права дитини»

Нагадуємо, що ГС «Українська мережа за права дитини» об’єднує 30 громадських та благодійних організацій і фондів, які працюють у сфері захисту прав дитини. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору