Дата публікації:

Старший брат вивіз з тимчасово окупованої частини Херсонської області двох менших братиків

Старший брат вивіз з тимчасово окупованої частини Херсонської області двох менших братиків. Допомогли хлопцям Українська мережа за права дитини та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Наші безстрашні діти здатні на неймовірне.

Дев’ятирічний Гліб*, 13-річний Єгор* та їх повнолітній брат Микита*, якому 20 років, з лютого 2022-го мусили жити без піклування дорослих в окупованому рідному селі на Херсонщині. Вчора вони перетнули кордон з Україною і почули довгоочікуване: «Вітаємо вдома!»

Діти росли без батька, нещодавно залишилися без мами.

«Це той випадок, коли щемить серце. Хлопці будували своє життя самостійно, дбали одне про одного, любили одне одного», – говорить Анастасія Халіулова (Anastasia Haliulova), співкоординаторка проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ», фахівчиня з соціальної роботи.

Брати швидко зрозуміли, що окупація і відсутність будь-якої свободи, прав – не для них. Що росія і взагалі не рідна країна – не їх вибір. Тому, як тільки у них з’явилася можливість звернулися до волонтерів, УМПД, Мінреінтеграції по допомогу, вони не зволікали.

«Своєю чергою ми звернулися до консулів з проханням зробити для хлопців посвідку на повернення, що було єдиним варіантом для них безпечно перетнути кордон. Консули підійшли до справи з усією відповідальністю – і три брати вже на території вільної України», – розповідає Анастасія.

Сьогодні вранці Гліба, Єгора й Микиту зустріли на вокзалі наші партнери з Мінреінтеграції.

Житло для братів підготувала організація-член УМПД СОС Дитячі Містечка Україна. Юні українці отримали всі потрібні на перший час речі й харчові продукти. Фахівці нададуть їм необхідну соціально-психологічну допомогу, а всі, хто буде поруч, оточать увагою і теплом.

*Імена хлопців змінено з міркувань безпеки.

===

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій УкраїниОфіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору