Дата публікації:

Створення нових послуг для сімей з дітьми у м. Маріуполь

Сьогодні, наші партнери від ГО “Маріупольська Спілка Молоді”, а також представники однієї з цільових громад м. Маріуполя, зустрілися разом, аби обговорити подальші кроки щодо сталості надання соціальних послуг, використовуючи такий важливий елемент, як міжвідомча взаємодія у громаді.

Передумовою цього стало прийняття на місцевому рівні протоколу міжвідомчої взаємодії під час впровадження інтегрованого підходу для попередження, виявлення та подолання або мінімізації складних життєвих обставин для сімей з дітьми.

Але важливим також є і те, наскільки такі рішення допомогли Лівобережному району міста Маріуполь досягти успіху у якісному наданні допомоги тим сім’ям, які цього потребують. Тому в межах проєкту “СПІЛЬНО”, у відповідь на запит жителів фахівці різних департаментів муніципалітету та комунальних закладів об’єдналися навколо спільної ідеї: до якої б структури не звернулась родина, вона завжди має відчувати підтримку та розраховувати на кваліфіковану допомогу.

Важливо було побудувати систему ефективної міжвідомчої взаємодії саме на етапах попередження та виявлення складних життєвих обставин, з якими сім’ї важко впоратись самостійно, там, де фахівці кожного дня бачать дитину – у школі чи лікарні, для дітей з особливими освітніми потребами такою установою стає інклюзивно-ресурсний центр. Фахівці Лівобережного ІРЦ вже оволоділи інструментами кейс-менеджменту та переадресації, щоб вчасно помічати ознаки, на які варто звернути увагу, та залучити інших фахівців для надання кваліфікованої допомоги.

Аби послуги стали ближчими до мешканців, на базі Лівобережного інклюзивно-ресурсного центру також створюються нові послуги – корекційно-педагогічна послуга з тимчасовим денним перебуванням дітей. Також установа стане частиною системи раннього втручання для дітей з обмеженнями життєдіяльності або ризиком виникнення таких обмежень. Після пілотування ці практики планується масштабувати на інші райони міста.

Звісно, коли плануються масштабні зміни, не обійтися без складнощів – відсутність комплексного бачення структурами системи підтримки дітей і їх сімей, недостатня обізнаність про діяльність інших структур, фінансування заходів відбувається через окремі цільові програми сфер освіти та соціального захисту, що ускладнює планування комплексних програм. Однак, спільна мета об’єднує і поступово громада знаходить відповіді. Разом з прийняттям протоколу міжвідомчої взаємодії вже розроблені пропозиції щодо внесення змін у міську цільову програму Маріуполя для інтеграції освітніх та інших закладів в систему надання соціальних послуг.

Проект “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді” впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Німецького Уряду та Німецького банку розвитку (KfW).

У Консорціум на чолі із Українською мережею за права дитини входять такі неурядові організації: Маріупольська Спілка Молоді, Надія і житло для дітей, Партнерство “Кожній дитині”, СОС Дитячі Містечка та Соціальна Синергія.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору