Дата публікації:

Толерантне суспільство починається з думок людей

Нещодавно у соціальних мережах з’явилося відео мами дитини з аутизмом. У дописі вона розповіла про агресивну поведінку жінки, яка сказала «Особливі діти мають бути на особливих стадіонах». Ця явна нетолерантна поведінка вразила громадськість та членів ГС «Українська мережа за права дитини». 

«Жінка каже, що дитина кинула в неї камінчик. Проте усі діти можуть таке зробити й в цьому разі потрібно зробити приватне зауваження батькам, щоб звернули увагу  – вважає Анастасія Степула, радниця з адвокації УМПД, – Разом з тим ми бачимо прагнення відокремити, сегрегувати дитину та маму, які не відповідають чиїмось очікуванням. Сама ідея про окремий спеціальний стадіон – крамольна. Це демонструє низький  рівень толерантності частини суспільства. Коли усе, що не відповідає уявленням якоїсь окремої особи про те, як влаштовано світ,  хочуть одразу відділити, закрити чи заховати. Проте ми маємо вміти культурно вирішувати конфлікти. Усі ми маємо рівні права на доступ до міста чи села та їх інфраструктур. Особливо важливо вчитись недискримінації, якщо прагнемо бути прогресивною європейською країною». 

До речі, сьогодні, 16 листопада,  за збігом обставин Міжнародний день толерантності. Тому нагадуємо вам правила толерантного спілкування, які варто застосовувати при спілкуванні, щоб уникнути подібних ситуацій:

  • бути уважним до потреб інших; 
  • бути терпимим в суперечці й аргументувати свою думку;
  • бути гуманним і милосердним;
  • не ображати співрозмовника.

Щиро віримо, що українці позбудуться радянської практики «зачинених дверей». Що в Україні з кожним роком суспільство буде приймати усіх людей, не зважаючи на інакшість. Ми всі різні, але рівні у правах та обов’язках.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору