Дата публікації:

У 2025 році заплановано фінансування будинків дитини – діти не опиняться на вулиці

У професійних колах ширяться твердження, що “будинки дитини не будуть фінансувати у наступному році” та що “діти опиняться на вулиці”. Проте це не так. На 2025 рік фінансування з обласного бюджету заплановане. 

Про це ще 20 вересня заявляли на засіданні координаційного штабу під головуванням заступниці керівника Офісу президента України Ірини Верещук. Зокрема, про це говорив перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров.

Сьогодні на догляд за однією дитиною у будинках дитини виділяють від 50 до 70 тисяч гривень на місяць. Наприклад, на утримання двох будинків дитини у Львівській області у 2025 році  виділять 70,1 млн гривень. На початок вересня там виховується 99 дітей – на кожного виділять по 46 тисяч гривень на місяць.  

Проте за підрахунками експертів, близько 70% бюджету інтернатів йде на утримання великого штату для цілодобового догляду за дітьми й оплату адміністративних, комунальних та інших витрат. 

Разом з тим Українська мережа за права дитини висловлює занепокоєння щодо незатвердженої Стратегії забезпечення права кожної дитини на зростання в сімейному оточенні в Україні, реформи деінституціалізації (Де-І), реформи системи догляду та підтримки дітей. Без цих документів діти й надалі будуть жити в інтернатних закладах.

“Щоб вивести дітей з інтернатної системи, спершу має бути проаналізована особиста справа кожної дитини, проведена оцінка потреб, розроблений індивідуальний план дитини з урахуванням братів та сестер (якщо вони є і якщо вони неповнолітні). А також проведена оцінка батьків (якщо вони не позбавлені батьківських прав). Тільки за таких умов можна говорити про реальну пророблену роботу для дитини”, – коментує Дар’я Касьянова,  Голова правління ГС “Українська мережа за права дитини”, програмна директорка МБО БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна.

Нагадуємо, що нещодавно стало відомо про фати системного насилля над дітьми у  Великолюбінському навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. Українська мережа за права дитини опублікувала публічну заяву, де засудила дії працівників закладу та наголосила, що насильство над дітьми неприпустиме.  

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору