Дата публікації:

У Пісочинській громаді розвивають послугу денного догляду для дітей з інвалідністю

У Пісочині, що на Харківщині, працює Центр денного догляду для дітей з інвалідністю. У Центрі надаються соціальні послуги для дітей від 4 до 18 років. Послуга денного догляду допомагає дитині набути навичок самостійного життя, самообслуговування, комунікації з іншими, а батькам – запобігти вигоранню.

Майже щодня до Центру денного догляду для дітей з інвалідністю Пісочинської громади приходить Маргарита. Дівчинці 10 років. Раніше з мамою проживали у Харкові, зараз – у Пісочині.

«Спершу про Центр денного догляду мені розповіли сусіди, які йшли повз і побачили його. Тоді я сама пішла, про все спитала, принесла потрібні документи і тепер майже щодня відвідуємо центр», – розповідає Каріне, мама Маргарити.

Послугами денного догляду для дітей з інвалідністю вже користується 17 родин у Пісочинській громаді на постійній основі. Зазвичай одночасно може перебувати 3-4 дитини, за день до 8 дітей. В середньому час перебування дитини у Центрі – чотири години. За словами фахівчині з соціальної роботи Центру денного догляду Ольги Обіленцевої, з батьками вже складені певні графіки відвідування, аби можна було приділяти максимум уваги дітям.

«Наш центр справді допомагає батькам. Не кожна сусідка чи навіть родич погодиться побути з дитиною з інвалідністю хоч кілька годин. А батькам теж потрібен і відпочинок, і можливість працювати. У центрі є всі умови для комфортного перебування дітей, укриття. Якщо родина має таку потребу – запрошуємо завітати до Центру денного догляду», – каже Ольга Обіленцева.

За словами Ольги, адаптація дітей до відвідування Центру проходить не завжди дуже швидко. Спочатку, коли змінюється все звичне, то діти можуть плакати, переживати. Але потім фахівці бачать результат своєї праці – діти приходять із задоволенням.

Зараз у Центрі денного догляду працюють фахівець із соціальної роботи, помічник вихователя та психолог. Саме ці спеціалісти займаються з дітьми, проводять корекційно-розвивальні заняття.

«Разом із дітьми ліпимо, малюємо, граємо в ігри, займаємося музикою. Але під час ігрової діяльності навчаємося навичкам самообслуговування, спілкування та взаємодії з іншими. Наприклад, ми навчили дитину пити з чашки, стакану», –  розповідає Ольга.

Хто може скористатись послугою?

Послуга денного догляду надається для дітей з інвалідністю віком від 4 до 18 років з фізичними та (або) розумовими порушеннями розвитку, які отримали статус дитини з інвалідністю та за наявності відповідних медичних висновків. Важливою умовою є проживання на території Пісочинської громади.

Як скористатись послугою?

Для отримання соціальної послуги денного догляду для дітей з інвалідністю можна звернутися до:

  • Центру надання соціальних послуг Пісочинської селищної ради (смт Пісочин, вулиця Полтавське шосе, 159А, тел.:(057) 742-22-00),
  • Центру надання денного догляду (смт Пісочин, вул. Квартальна, 3, (050) 88-01-329).

«Нам центр дуже допомагає. Мені здається, що дочці подобається ходити на заняття. Маргарита там перебуває в гарному настрої», – поділилася думками Каріне.

Послуга денного догляду входить до мінімального пакету інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми. Підтримується та розвивається у Пісочинській громаді у межах реалізації проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Мінімального пакету інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми» за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KFW). Проєкт реалізується у партнерстві з ГС «Українська мережа за права дитини», МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна», ГО «Соціальна Синергія» та БО «Українська освітня платформа».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору