Дата публікації:

У сьогоднішньому темпі знадобиться 90 років, щоб повернути всіх дітей, які визнані офіційно депортованими

10 жовтня в “Медіацентрі Україна” пройшла презентація дослідження “”Движение Первых”: Як на ТОТ українську молодь учать бути руськімі”, що підготували журналісти “Реальної газети” за підтримки Open Information Partnership. На заході виступила радниця з адвокації ГС “Українська межа за права дитини” Анастасія Степула.

“У цій інфраструктурі (пропагандиській, – прим.ред) працюють фахівці, й вони розмежовують роботу з дітьми з фокусом на праці з різним віком. Ми говоримо, у тому числі про депортацію маленьких дітей, які фактично ще не говорять, і потім виростають росіянами під впливом всіх навіювань, які росія їм створює. Ми маємо дуже маленькі шанси для того, щоб повернути цих дітей: їх ідентичність змінена, їх незаконно всиновлюють, всупереч міжнародному праву…”, — заявила Анастасія Степула. 

Вона зазначила, що у сьогоднішньому темпі роботи для повернення всіх дітей, які визнані офіційно депортованими, Україні знадобиться 90 років.

“Процес повернення є дуже повільним — росіяни роблять все, щоб дітей не повертати. Станом на зараз, офіційно визнаними депортованими є 19546 дітей, з них вдалось повернути 736. Якщо ми продовжимо такими темпами, то для того, щоб повернути усіх дітей, яких  визнали депортованими, то нам знадобиться 90 років”, — додала Степула. 

 «Движение первых» – російський молодіжний рух, яким керують безпосередньо з Кремля. Він діє на окупованих територіях та виховує українських дітей “патріотами” росії. Зокрема, вдалося дослідити, які форми й методи роботи використовують окупанти, виявити головних дійових осіб організації, а також дізнатися про її цілі і завдання.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору