Дата публікації:

Участь УМПД у форумі «Захист прав дітей та батьків в умовах воєнного стану»

“Мені було важливо розповісти про досвід нашої організації у поверненні дітей, а також закцентувати на необхідності реабілітації та інтеграції дітей після повернення в Україну. Важливо, щоб фахівці соціальної роботи, кейс-менеджери та психологи супроводжували та підтримували сім’ю поверненої дитини. Фізичне повернення — лише частина нашої роботи. Ми працюємо над реабілітацією та реінтеграцією у суспільство наших учасників програм”, — сказала Ірина Гащенко, керівниця проєктів та програм УМПД, на форумі «Захист прав дітей та батьків в умовах воєнного стану». 

Подія відбулася 31 травня, у переддень Міжнародного дня захисту дитини. Урядові та громадські організації обговорювали виклики, з якими стикається українське суспільство, захищаючи найкращі інтереси дитини в умовах війни.

1 червня — не свято кульок та морозива, а ще один з днів у році, коли ми говоримо, що кожна дитина має право на розвиток, мир, збереження своєї ідентичності та гідне життя. Забезпечення добробуту дітей і дотримання їхніх прав є обов’язком дорослих. 

Під час форуму відбулися чотири дискусійні панелі:

▫️ Захист прав дитини та батьків як основа світового правопорядку;

▫️ Гарантії захисту прав дітей та батьків;

▫️ Правова політика захисту вразливих категорій дітей в Україні;

▫️ Запити та пропозиції громадянського суспільства.

Зважаючи на виклики, з якими стикається Україна у сфері порушення прав дитини під час війни, одна з тем дискусії була про насильницьке переміщення та депортацію дітей у росію.

У третій дискусійній панелі виступила з промовою Ірина Гащенко. Одна з ключових тез  Ірини стосувалася етики комунікації з дитиною. Велике значення має знайти баланс між необхідністю висвітлення російських злочинів щодо українських дітей на міжнародній арені та недопущенням повторної травматизації дитини.

“Якщо дитина не хоче говорити про пережите — це її право, і ми не маємо її примушувати. Навіть якщо дитина готова говорити, вона має пройти серію психологічних консультацій з нашим спеціалістом, щоб, переповідаючи пережите, не травмувати себе знову. Добре, якщо є дорослий, який готовий переповісти історію дитини, щоб зайвий раз не залучати її до комунікації з пресою”, — розповідає Ірина Гащенко.

Ми вважаємо, що сфера захисту прав дитини вимагає перегляду. Це важливо пам’ятати і зараз, і в часи повоєнної відбудови. Українська мережа за права дитини завжди готова ділитися своєю експертизою та працювати у синергії з державними органами влади, лідерами суспільної думки та іншими громадськими організаціями. Нагадуємо, що у квітні УМПД презентувало Дорожню карту у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини. Карта складається з аналітичного дослідження та результатів фокус-груп та першочергових рішень, які треба ухвалити для оновлення системи захисту прав дитини.

Також участь у заході взяла Олена Кріпак, директорка Київської програми СОС Дитячі Містечка (організації-члена УМПД). Олена поділилася досвідом роботи з вразливими категоріями сімей, розповіла про роботу дитячих просторів у Київській області.

Захід відбувся за сприяння ГО «Трибуна жінки» та Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України. Висловлюємо вдячність Інні Силантьєвій за запрошення та модерацію заходу. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору