Дата публікації:

Українським сім’ям не вистачає якісних соціальних послуг!

«Українська мережа за права дитини» продовжує активну роботу над спільним проєктом з ЮНІСЕФ.

Щоб вирішити безліч нагальних проблем насамперед потрібно об’єднати зусилля. Відтак, провідні експерти у сфері захисту прав дитини в рамках проєкту почали проводити семінари для регіональних неурядових організацій, щоб долучити їх до співпраці. Ці заходи вже показали, що однодумців в Україні чимало. У Києві семінар проходив 29 серпня, 5 та 6 вересня – у Львові та Тернополі. Усі як один представники неурядових організацій об’єднались в розумінні, що є чимало проблем у реформі ДІ. Зокрема, чи не найважливіший аспект – це катастрофічна нестача фахівців соціальної роботи, які через велике навантаження не можуть зосередитись на головному. Ось що з цього приводу думає директор Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ярослав Бордіян:

«Думаю, слід зробити пріоритетом в роботі саме профілактичні заходи. Профілактика соціального неблагополуччя родини – складна і довготривала робота, але це для дитини – набагато краще, ніж її вилучення із сім’ї»

Також під час семінарів, як в Києві, так і у Львові та  Тернополі, учасники говорили про наявність численних проблем у дітей з особливими потребами та у дітей з інвалідністю. Паліативна допомога, допомога дітям, що страждають на психічні розлади, ДЦП та інші хвороби – мізерна і, звісно, не охоплює усіх, хто її потребує. Практично немає в Україні центрів денного перебування таких дітей, що не дає змоги їх соціалізовувати, не ведеться належна робота із батьками цих дітей, не вистачає обізнаних та навчених фахівців, які вміють працювати з даною категорією дітей та їх батьками.

Отже, семінари дали результат. По-перше – регіональні громадські організації зацікавились проєктом та співпрацею, по-друге – експерти Мережі та їх регіональні колеги обмінялися досвідом роботи і виокремили основні проблеми галузі.

Світлана Клочко, виконавчий директор «Української мережі за права дитини»:

«Під час семінарів учасники, зокрема, ознайомились з методикою кейс-менеджменту і її практичним застосуванням, а також з Керівними принципами альтернативного догляду за дітьми, прийнятими Резолюцією Генеральної Асамблеї  ООН ще 24 лютого 2010 року. На жаль,  наше законодавство і досі не повністю відповідає цим вимогам, тому роботи попереду ще дуже багато».

В подальшому аналогічні семінари заплановані ще у двох містах України – Одесі та Харкові і заявки на їх участь приймаються.

Стежте за анонсами та приєднуйтесь до нас!

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору